Díky chladnu se místy zlepšila voda na koupalištích

ilustrační foto: rileyroxx / Flickr.com

V půli prázdnin je voda na řadě přírodních koupališť stále vhodná ke koupání. Chladnější počasí v minulých dnech navíc leckde pomohlo kvalitu vody zlepšit.

Na několika přehradách a rybnících ale mají hygienici ke koupání výhrady, to se týká například Orlíku či Máchově jezeře. Kvůli velkému množství sinic už hygiena zakázala například koupání v nádrži Rozkoš na Náchodsku či Hnačově na Klatovsku. Vyplývá to z informací ČTK.
Počasí v minulých dnech ke koupání příliš nelákalo, o víkendu by se to ale mělo změnit. Meteorologové předpovídají, že bude spíše slunečno až polojasno a teploty se dostanou nad 25 stupňů Celsia.
Lidé, kteří se o víkendu vypraví k vodě, by se měli vyhnout místům, kde je zákaz koupání. Ten stále platí v rybníku Hnačov na Klatovsku, a to kvůli velkému množství sinic. Dočasně zakázáno je i koupání u autokempu u nádrže Rozkoš na Náchodsku. Ve středních Čechách zatím hygienici koupání nikde nezakázali, nejhorší voda tam je ale na Orlické přehradě a nově také v písníku v Bakově nad Jizerou na Mladoboleslavsku. V Praze není voda vhodná ke koupání jen v rybníku Šeberák v Kunraticích.
Hygienici nedoporučují ani koupání v Zákupech na Českolipsku, a to kvůli nebezpečným cerkáriím, které mohou vyvolat svědivé vyrážky a při opakovaných infekcích i bouřlivější alergické reakce. V koupališti v Chrastavě u Liberce mohou být bakterie, které naznačují fekální znečištění. Následkem mohou být vyrážky, zvracení a průjem.
Voda nevhodná ke koupání je také na karlovarském koupališti Rolava i na největším přírodním koupališti v kraji, sokolovském Michalu. Nebezpečné pak je koupání ve Velkém rybníce v Hroznětíně kvůli výskytu vodního květu a sinic. Z vodních ploch na Vysočině jsou podle zjištění hygieniků nevhodné ke koupání rybník Velké Dářko na Žďársku a nádrž Sedlice na Pelhřimovsku. I tam je ve vodě velké množství sinic.
Kvalita vody se od posledního měření zhoršila v Máchově jezeře, děti, alergici a těhotné by se proto po koupání měli osprchovat. Mezi vodní nádrže se zhoršenou jakostí vody tento týden hygienici zařadili také rybník Černý na Jihlavsku, dalešickou přehradu na Třebíčsku a tři vodní plochy v okrese Žďár nad Sázavou – Domanínský, Medlov a pilskou nádrž. V Moravskoslezském kraji to je Bohušovský rybník na Bruntálsku.
Chladnější počasí v minulých dnech přitom pomohlo zlepšit kvalitu vody například v Tanvaldu na Jablonecku, lidé se tam na koupališti mohou opět koupat bez omezení. Zlepšila se také kvalita vody v Brněnské přehradě, která byla ve druhé půli července méně kvalitní vlivem velkých veder. V zrekonstruované Plumlovské přehradě u Prostějova hygienici podle výsledku rozboru označili kvalitu vody stupněm jedna z pětibodové škály, před týdnem pro ni platil druhý stupeň.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.