Handicapovaní plavci z lázní na prahu čtrnácté sezony

ilustrační foto: USAG-Humphreys / Flickr.com

Už čtrnáctý rok činnosti zahajuje letos v září karlovarské středisko občanského sdružení KONTAKT bB. Středisko založené v roce 2001 je od roku 2006 registrovaným poskytovatelem sociálně aktivizační služby pro zdravotně postižené a jeho na veřejnosti nejviditelnější součástí je sportovní klub SK KONTAKT Karlovy Vary, zaměřený především na plavání lidí se zdravotním znevýhodněním.

Karlovy Vary – S pouhými dvěma profesionálními pracovníky a za pomoci zhruba patnácti dobrovolníků převážně z řad studentů karlovarských středních škol se v karlovarském KONTAKTu daří realizovat unikátní program na podporu sebevědomí a samostatnosti tělesně postižených pomocí právě plavání. Veškerá činnost ve vodě je organizovaná podle originální metodické řady Kovář – Nevrkla, vytvořené zakladateli programu, čtyřnásobným paralympijským vítězem v plaveckých disciplínách Martinem Kovářem a jeho trenérem Janem Nevrklou. Účinnost této metody dokládá skutečnost, že se podle ní už naučila samostatně plavat i celá řada lidí s velmi těžkým postižením, kteří se jinak na suchu pohybují pouze pomocí elektrického vozíku.

Měřitelným výsledkem mnohaleté činnosti občanského sdružení KONTAKT bB jsou nejenom neustále se zvyšující počty dětí a mládeže zapojených do programu, ale i osm desítek medailí ze světových šampionátů a paralympijských her a další stovky medailí z ostatních mezinárodních soutěží zdravotně postižených plavců. Jen letos o prázdninách k nim přibylo rovných padesát, které mladí čeští plavci vybojovali na Světových hrách juniorů IWAS v Nizozemsku. Významnou měrou se o ně zasloužili i závodníci sportovního klubu SK KONTAKT Karlovy Vary, kteří jich získali šestadvacet, z toho devět zlatých, dvanáct stříbrných a pět bronzových.

V první řadě je ovšem třeba se zmínit o největším úspěchu karlovarského plavání v této sezoně a tím byl start Venduly Duškové na mistrovství světa v plavání (IPC Swimming World Championship) v britském Glasgow. Pod vedením trenéra Štěpána Caganě absolvovala Vendy devět závodů a připsala si v nich sedm osobních rekordů, tři finálové účasti a čtyři splněné limity pro Letní paralympijské hry 2016 v Rio de Janeiru. „Plavalo se mi dobře, bazén i atmosféra byly vynikající a tři finále předčila mé očekávání. Největší radost mám ze splněných kvalifikačních limitů do Ria. Musím přiznat, že šest disciplín a devět startů bylo fakt náročných,“ svěřila se po návratu nadějná plavkyně.

Hotové medailové žně si čeští handicapovaní plavci užívali na Světových hrách juniorů IWAS v nizozemském Stadskanaalu, kam se jich za Český svaz tělesně postižených sportovců nominovalo 14 ze středisek SK KONTAKT Praha, Brno a Karlovy Vary.

Z celkového počtu padesáti medailí bylo 22 zlatých. Nejvíce z nich, sedm, vybojovala Anežka Floriánková z Prahy, po čtyřech Karlovarák Vít Šašek a brněnská Dominika Míčková, tři si do Karlových Varů odvezla Vendula Dušková, dvě do Prahy Dominik Kurka a po jedné zlaté získali Karlovaráci Lukáš Karafiát a Milan Man.

Z 15 stříbrných vybojovali Karlovaráci rovný tucet, z toho Nicole Habermannová čtyři, Milan Man tři, Vendula Dušková a Vít Šašek po dvou a Petra Flekačová jednu, o zbylé tři se zasloužili Jiří Kyzlink z Brna, Anežka Floriánková a Dominik Kurka.

Medailový účet doplnilo 13 bronzových, z nichž pět putovalo do Karlových Varů zásluhou Venduly Duškové, Petry Flekačové, Milana Mana a Nicole Habermannové, která vybojovala dvě. Ze zbývajících osmi si tři odvezl Pražák Matyáš Strašík, po dvou Dominik Kurka s Jiřím Kyzlinkem a jednu Jana Berušková z Prahy.

JIŘÍ LINHART
Chebský deník
http://chebsky.denik.cz/

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.