Zpověď rodičů: Jaké je to žít s mentálně postiženým synem

ilustrační snímek Flickr.com

Ke spokojenému životu mladého Jaromíra pomohlo sdružení Pferda. Práci našel v Láry Fáry

 

 

Rychnov nad Kněžnou – Myslím, že kdo to nezažil na vlastní kůži, nedokáže si moc představit, jaké to je být rodičem dítěte s mentálním postižením. Starat se o něj, když je ještě malé, když roste a většinou i když se stane dospělým člověkem. Takovou zkušenost mají manželé Roman a Ivana se svým synem Jaromírem.
Je prokázáno, že každý člověk potřebuje nějakou činnost. Kdo si hraje, nezlobí. Stokrát nic umořilo osla. To věděli už naši předkové. To samé platí i pro dospělé lidi s mentálním postižením. Když nemají co dělat, nemají práci nebo nějakou jinou činnost, zlobí. Mohou být i apatičtí. Jaromír se také zlobil. Když byl doma a neměl co dělat, rozbíjel nábytek, kopal do skříní či židlí. Zkrátka dával různými způsoby najevo svou nespokojenost. Jeho rodiče, Roman a Ivana, z toho byli také nešťastní. Nevěděli, co s tím. Neuměli a ani nemohli sami zajistit pro Jaromíra nějakou činnost, práci, aktivitu.
Za nějaký čas však našli potřebnou pomoc u organizace Pferda, která se zabývá podporou dospělých lidí s mentálním postižením. Co to pro Romana a Ivanu znamenalo? Jejich vlastními slovy:
„Chtěli bychom poděkovat všem pracovníkům organizace Pferda v Rychnově nad Kněžnou. Před 24 lety se nám narodil mentálně postižený syn. Po celé jeho dětství nás trápila otázka, co bude s naším synem, až dospěje. Starost z nás spadla před třemi lety, kdy náš syn začal pracovat v kavárně Láry Fáry v Rychnově nad Kněžnou. Pod vedením terapeutů získal potřebné pracovní návyky a nyní již pracuje v úklidové firmě Láry Fáry, kde za svou práci dostává i plat. Navštěvuje také tréninkový byt a my doufáme, že se jednou úplně osamostatní a prožije normální život.
Chceme poděkovat všem pracovníkům sdružení Pferda a současně zanechat vzkaz pro mladé rodiče mentálně postižených dětí. Pokud se teď trápíte a situace s vaším dítětem se vám zdá neřešitelná, nezoufejte. Naše společnost není zlá, a pokud budou existovat podobné organizace jako je Pferda, tak se vám i vašim dětem bude šťastně žít“, manželé Romana Ivana.
Slova o šťastném životě lze určitě brát s rezervou. To, že někdo využívá služeb organizace, jako je Pferda, jistě ještě automaticky neznamená, že ži je šťastně a spokojeně. Ale jak potvrzují manželé Roman a Ivana, může to k tomu štěstí a spokojenosti nejen jedincům s mentálním postižením, ale i jejich rodičům, velmi přispět.

Rychnovský deník
http://rychnovsky.denik.cz/

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.