Charita ošetřila na Haiti na 400 dětí, pomohli i Olomoučané

Pracovníci olomoucké arcidiecézní charity ošetřili nedávno na Haiti, v jedné z nejchudších zemí světa, na 400 dětí. Lékařskou péči jim poskytli v oblasti Baie de Henne, kde charita působí dlouhodobě.

Malí, ale i dospělí pacienti strádali především kvůli nedostatku vitaminů, který se negativně odrazil na jejich zdravotním stavu. Na péči přispěli i Olomoučané při prázdninové akci, kdy si kupovali kohoutkovou vodu v restauracích a kavárnách ve městě. ČTK o tom informovali zástupci Arcidiecézní charity Olomouc.
V oblasti Baie de Henne na severozápadě země působí Arcidiecézní charita Olomouc už deset let. Charitní pracovníci prohlédli a ošetřili tamní obyvatele, kteří mají nulovou lékařskou péči. „Ve škole, jejíž chod charita zajišťuje, jsme se sestrou Pyaris zařídily jakousi provizorní ordinaci a vyhlásily pro školáky a staré nebo postižené Haiťany zdravotní kemp. Za pouhé tři dny jsme ošetřily 400 dětí a 60 starých lidí,“ uvedla Kristýna Lungová, která se z mise nedávno vrátila domů.
Děti i starší lidé podle ní přicházeli na prohlídky a vyšetření s infekcemi očí, horečkami či se žaludečními potížemi. „Spousta dětí ve věku čtyř až šesti let a také žáci druhé až čtvrté třídy měli žlutá, nahnědlá či skvrnitá bělma a narezlé vlasy, což nedostatek vitaminů signalizuje. Mnozí z nich také trpí infekcemi očí, bolestmi břicha a dalšími potížemi, za což může špatná strava a znečištěná voda,“ uvedla Lungová. Ve zdravotnickém kempu ošetřovala i na chlapce, kterého už osmý měsíc sužoval zápal plic, u dvou malých dětí byla objevena srdeční vada.
Humanitární mise charity trvala šest týdnů v září až říjnu. Podobné zdravotní prohlídky budou podle zástupců charity doprovázet každou výpravu Čechů na Haiti. Ti tam navíc přivezou léky, které nejsou v zemi k dostání.
Humanitární pracovníci ACHO pomáhají v nejchudší zemi západní polokoule již deset let. Za tuto dobu se podařilo postavit a zabezpečit nejen chod školy v Baie de Henne, ale i postavit novou školu v Gonaives, kam přichází denně více než 650 žáků. V tomto centru funguje i poradna pro podvyživené matky s dětmi či rehabilitační oddělení pro handicapované. V Baie de Henne pracovníci charity zřídili také první knihovnu, vzniknout by zde měla dílna pro švadleny, které budou šít uniformy do charitních škol. Úspěšný je také projekt Adopce na dálku, do kterého je zapojeno přes 300 pravidelných českých dárců.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.