Popálený Luka kráčí Osudu navzdory

Dokument České televize Osudu navzdory přibližil příběh prostějovského Lukáše Hybla. V sedmi letech se těžce popálil a lékaři mu nedávali moc nadějí. On ale přežil a statečně bojuje už osm let.

Ostrava – Kdo má slabost pro dojemné příběhy, je pro něj v pátek 4. ledna určena osmá hodina večerní na ČT24. Hodinový snímek ostravského studia České televize je výsledkem osmiletého mapování života Lukáše Hybla z Prostějova, po kterém se celý dokument jmenuje Luka.
V září 2006 se tehdy sedmiletý chlapec nešťastně popálil téměř na celém těle. Zůstala mu pouhá pětina jeho kůže, zbytek byl nahrazen umělou. „Jde o ojedinělý projekt, protože zpravodajská redakce se podobné dokumentární tvorbě běžně nevěnuje,“ říká producentka Andrea Majstorovičová. „Nejdřív jsem moc chtěla, ať každý ví, co ostravští doktoři a sestřičky dokázali. A taky varovat děti,“ řekla Lukášova maminka Jana.
Režisérka snímku Silvie Kleková se s rodinou brzy sblížila, proto bylo možné natáčet i složité lékařské zákroky. „Časem už to šlo samo, na štáb jsme se dokonce těšili,“ dodala Jana Hyblová.
Dokument přibližuje nekonečnou vlnu operací a problémů, mnoho situací ze soukromí i z nemocnice. Vzniklo několik desítek hodin materiálu. „O dokumentu jsem přemýšlela už ve chvíli, kdy jsem poprvé mluvila s Hyblovými. Byli neuvěřitelní a stateční,“ vzpomíná autorka Kleková.
Kamery měl Lukáš za patami prakticky všude – doma, ve škole, v nemocnici. „Není lehké na ty chvíle vzpomínat, ale jde to přežít,“ dodal sám Lukáš.
Emotivní film, který ukazuje následky popálenin, ale i možnosti dnešní medicíny v oblasti popálenin, bude mít i zvukový komentář pro nevidomé.
PETR JIŘÍČEK
http://moravskoslezsky.denik.cz/

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.