Mapa řekne vozíčkářům, kam ne

Na chystaných Mapách bez bariér bude mít Plzeňský kraj zelené, oranžové i červené body

Plzeňský kraj – Pětačtyřicet památek, divadel i muzeí v Plzeňském kraji si během uplynulých týdnů prohlíželi návštěvníci, kteří byli zvídavější než obvykle.

Šlo o členy mapovacího týmu Konta Bariéry a Charty 77, kteří v našem kraji stejně jako ve zbytku republiky sbírali podklady pro projekt Mapy bez bariér, jejž spustí do konce roku. Interaktivní mapa poradí nejen vozíčkářům, ale třeba také rodinám s kočárky či hůře se pohybujícím lidem, kam se mohou vydat bez obav a kde mají naopak počítat s problémy.

„Před každým výletem musí člověk s handicapem získat informace o tom, zda má objekt bezbariérový vstup nebo zdali jsou na toaletách madla. Zjišťování těchto údajů bývá často velmi složité a zdlouhavé. Mapy bez bariér toto vyhledávání podstatně zjednoduší,“ říká Kristina Jakubcová z Konta Bariéry.

Na webu www.mapybezbarier. cz bude na výběr 594 míst. „Pozornost projektu se soustředila na národní kulturní památky a další pro turisty zajímavé objekty. Mezi nimi je téměř 20 divadel, desítky církevních staveb, více než 150 hradů a zámků, téměř 300 zajímavých muzeí a galerií, několik knihoven, památníků, paláců, radnic, tvrzí či věží,“ pokračuje Jakubcová.

Jak na tom místo s bariérami je, pozná návštěvník webu jednoduše podle barevných symbolů jako na semaforu. Zelená značka bude znamenat plně přístupný objekt bez nutnosti asistence, oranžová objekt přístupný s asistencí a červená nepřístupný objekt.

„U daného objektu bude možné rozkliknout detailní popis a zjistit, jaká jsou případná omezení, například schodiště nebo úzké dveře,“ dodává Jakubcová.

V Plzeňském kraji se mapovací týmy setkaly se všemi typy památek. Zelená bude svítit například u plzeňského Nového divadla. „U divadla je vyhrazené parkovací stání pro handicapované a přístup k divadlu je bezbariérový. V budově se nenachází žádné prahy, schodiště do třetího nadzemního podlaží lze překonat pomocí dvou volně přístupných výtahů. Pro handicapované na vozíčku je v hledišti dostupná poslední řada a v objektu jsou i dvě bezbariérová WC,“ popisuje divadlo za tým Tomáš Vítek.

Částečně přístupný je zámek Kozel, u nějž tedy bude oranžový symbol. Podle Tomáše Vítka je Kozel mezi zámky rarita. „Většina zámků je totiž částečně přístupná nebo nepřístupná kvůli schodům. Kozel je sice umístěn na kopci, po domluvě je ale možné zaparkovat přímo u něj a překonat tak značné převýšení – hlavní objekt je tedy pro vozíčkáře přístupný. Převýšení v podobě schůdků a prahů lze překonat pomocí mobilních ližin a ramp, jejichž velké sklony ale nesplňují příslušné parametry. A tak bude objekt zařazen jako částečně nepřístupný, tedy přístupný s dopomocí. Kaple je bezbariérově přístupná a v jízdárně je pro vozíčkáře přístupné pouze přízemí, protože do druhého podlaží vedou schody. V reálu jsou i dvě bezbariérová WC,“ říká o zámku.

Červený bod bude u kostela Nanebevzetí Panny Marie v Plzni, kde lze sice zaparkovat na vyhrazeném místě, ale problém je jiný. „Kostel je pro vozíčkáře nepřístupný kvůli schodům bezprostředně za vstupem. Interiéry kostela jsou dále bez bariér. Podle plánů měl být v letech 2016 – 2017 vybudován pro vozíčkáře z levé strany kostela výtah,“ tvrdí Tomáš Vítek.

Takovéto informace si bude moci na Mapách bez bariér najít každý a bude s nimi moci i dále pracovat. „V rámci licence otevřených dat budou k dispozici jednotlivcům i organizacím. Lze je zahrnout i do vlastních projektů a služeb a použít je pro jakoukoliv jinou mapovou aplikaci,“ říká závěrem Kristina Jakubcová.

Mapované objekty v Plzeňském kraji
– Mázhaus plzeňské radnice
– Muzeum a galerie severního Plzeňska Mariánská Týnice
– Muzeum církevního umění plzeňské diecéze
– Muzeum loutek (Plzeň)
– klášter Plasy
– Stará synagoga (Plzeň)
– hrad a zámek Horšovský Týn
– hrad Rabí
– hrad Švihov
– hrad Velhartice
– zámek Červené Poříčí
– zámek Kozel
– zámek Manětín
– zámek Nebílovy
– Selský dvůr U Matoušů (Plzeň)
– Velká synagoga (Plzeň)
– Vlastivědné muzeum Dr. Hostaše v Klatovech
– Západočeské muzeum v Plzni
– Muzeum J. Š. Baara (Klenčí p. Čerchovem)
– Divadlo J. K. Tyla (Plzeň)
– Římskokatolická farnost u katedrály sv. Bartoloměje (Plzeň)
– hrad Kašperk
– Muzeum Šumavy (Sušice)
– Západočeská galerie v Plzni
– zámek Chanovice
– Galerie Klatovy/Klenová
– hrad Radyně
– Muzeum Chodska v Domažlicích
– Muzeum historických motocyklů Kašperské Hory
– Klášter Chotěšov
– Muzeum jižního Plzeňska v Blovicích
– zámek Spálené Poříčí
– Muzeum Českého lesa v Tachově
– Dům historie Přešticka (Přeštice)
– Muzeum techniky a řemesel Koloveč
– Pamětní síň J. S. Koziny (Újezd u Domažlic)
– Památník Hartmanice
– Muzeum dr. Bohuslava Horáka (Rokycany)
– Městské muzeum ve Stříbře
– Muzeum Josefa Dobrovského (Chudenice)
– Městské muzeum Horažďovice
– Muzeum příhraničí Kdyně
– Městské muzeum a Muzeum J. V. Sládka ve Zbiroze
– Muzeum Horní Bříza
– Pivovarské muzeum Plzeň

PAVEL KORELUS
Plzeňský deník
http://plzensky.denik.cz/

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.