Komora: Na gastronomických školách bude problém s prodejem jídla

ilustrační foto: Flickr.com

Studenti na středních a učňovských gastronomických školách budou mít problémy s udáním svých produktů ve školních jídelnách. Jejich výrobky totiž často nejsou „zdravé“. Na problém poukázal ředitel pro programování a strategii Potravinářské komory Miroslav Koberna.

ilustrační foto: Flickr.com

Výčet sladkých a nezdravých surovin a pokrmů, které se na školách nebudou moci prodávat, má přinést vyhláška ministerstva školství, u které se nyní vypořádávají připomínky.

„Pokud by tato vyhláška začala platit, tak v podstatě znemožní výuku v gastronomických a dalších školách,“ řekl Koberna. Podle něj se výrobky studentů běžně spotřebovávají ve školních jídelnách a bufetech. „Nemohli by to vyrábět a konzumovat, nebo by museli vyrábět jenom zdravá jídla,“ dodal.

Ministerstvo školství upozorňuje, že připomínky ke kontroverzní vyhlášce se teprve vypořádávají. „Bližší informace budou k dispozici až po vypořádávání připomínek z jednotlivých připomínkových míst a po projednání v pracovních komisích Legislativní rady vlády,“ sdělil resort.

Podle prezidenta Asociace kuchařů a cukrářů ČR Miroslava Kubce by se skutečně studentské „nezdravé“ produkty nemohly v bufetech prodávat. „Snažíme se o to, aby dodatek k vyhlášce byl udělaný tak, aby neohrozil ani výuku, ale ani to, že školy prostřednictvím svých aktivit zajišťují například cateringy pro další subjekty,“ řekl prezident ČTK. Ekonomické fungování škol ale podle něj ohrožené nebude. „Je to takový hezký pokus, aby děti jedly zdravě, ale ve finále opustí školní jídelnu a venku si to (nezdravé jídlo) stejně nakoupí,“ myslí si Kubec.

Potravinářská komora vyhlášku již na začátku roku kritizovala. Norma obsahuje mimo jiné požadavek na maximální obsah přidaného cukru u výrobků zařazených do programu Mléko do škol. Stanovenou hranici, která vychází z podmínek národního programu, nesplňují smetanové a tvarohové výrobky, jako je například Lipánek, Pribináček nebo Bobík.

Potravinářské komoře se nelíbí, že jsou výrobky z tohoto programu do vyhlášky zařazeny, ačkoliv jsou podmínky podpory definovány v jiné národní i evropské legislativě. „Zároveň se domníváme, že u mléčných výrobků v důsledku navrhovaných opatření by mohlo dojít k opačnému efektu, než jaký požaduje předkladatel, tedy ke zhoršení stavu výživy u dětí, protože většina výrobků navrhované limity nesplní,“ řekla ČTK mluvčí komory Dana Večeřová. Podle komory i Kubce by se mělo spíše postupovat cestou výuky ke zdravému životnímu stylu než restrikcemi.

Podle návrhu vyhlášky asi budou ve školních automatech a bufetech zakázány umělá sladidla a kofeinové, iontové a energetické nápoje. Obložené bagety se budou muset obejít bez majonézy, dresinků, hořčice i kečupu. Občanská iniciativa Skutečně zdravá škola, jež se dlouhodobě snaží o zlepšení kvality školního stravování, je jejím obsahem nadšená.

Aktuální sortiment školních automatů mívá ke zdravé výživě daleko. Česká školní inspekce v roce 2014 na základních školách například zjistila, že v 90 procentech z nich se prodávaly balené cukrovinky a čokoládové tyčinky. V drtivé většině automatů na teplé nápoje si mohly děti zakoupit i nápoj s obsahem kofeinu.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.