Plzeň zlevní ve školách nájemné pro prodej zdravého občerstvení

Až o dvě třetiny zlevní Plzeň nájemné ve školách prodejcům, kteří budou dětem ve školních bufetech a automatech nabízet zdravou stravu. Radnice tak chce podpořit změnu sortimentu v základních školách a školních jídelnách.

Zvýhodněnou sazbu získají ti, kteří budou zajišťovat prodej potravin a nápojů podle doporučení ministerstva zdravotnictví a nabídnou sortiment v souladu se zásadami zdravé výživy, řekla radní pro oblast školství Irena Rottová (ODS).

Až dosud platili nájemci za metr čtvereční plochy pro školní bufety podle umístění školy 450 až 750 korun za rok. Pokud nově dodrží zdravý sortiment, zaplatí městu jen 250 korun za metr čtvereční a rok.

„Školní jídelny už vaří zdravě, ale děti si v bufetech a automatech kupují sladkosti, smažené brambůrky a slazené nápoje,“ řekla Rottová. Snížením nájemného prodejcům se zdravou stravou podle ní město kompenzuje předpokládané nižší tržby.

Zlevnění nájmů sice sníží výnosy základních škol a školních jídelen o 10.000 až 30.000 korun ročně, jejich hospodaření to ale podle vedoucí odboru školství mládeže a tělovýchovy magistrátu Evy Prokopové výrazně neovlivní.

Ministerstvo zdravotnictví i ministerstvo školství se zabývají rostoucím počtem školních dětí s nadváhou či obezitou. Příčinou obezity je mimo jiné konzumace potravin a nápojů s vysokým obsahem cukru a tuků, nevhodné složení tuků, nízké množství vitamínů, minerálních látek, vlákniny, ovoce i zeleniny.

Právě prodej takových potravin ve školních bufetech a z automatů podle Prokopové narušuje zavedený systém stravování ve školních jídelnách, které se řídí pravidly. Ministerstvo zdravotnictví vydalo seznam doporučených potravin a nápojů určených pro doplňkový prodej ve školních bufetech a automatech.

Monitorováním nabídky potravin a pití ve školních bufetech a automatech se potvrdilo, že 82 procent sledovaných nápojových automatů nabízí slazené nápoje a pouze deset procent a méně má přírodní a mineralizované vody, uvedla Prokopová. Z jídelních automatů podle průzkumu obsahuje 86 procent sušenky, oplatky nebo čokolády a pouze 26 procent celozrnné pečivo. Sledované školní bufety poskytovaly v 67 procentech sušenky, křupky a tyčinky. Čerstvé celozrnné pečivo bylo ve 48 procentech a jen čtyři procenta sortimentu byly ovocné a zeleninové saláty.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.