HROZBA JMÉNEM DIABETES

ilustrační foto: Karen Barefoot / sxc.hu

Cukrovka je závažné chronické onemocnění. Alarmující je skutečnost, že jsou touto nebezpečnou chorobou ohroženy stále více děti. Předpokládá se, že v budoucnu bude cukrovkou postižen každý 10. občan ČR bez ohledu na věk.

ilustrační foto: Karen Barefoot / sxc.hu

Diabetes mellitus 2. typu – relativní nedostatek inzulinu způsobený sníženou citlivostí tkání na inzulin – je považován za civilizační chorobu, protože velmi úzce souvisí se současným životním stylem. V České republice se s tímto onemocněním léčí přibližně 800 000 pacientů, 92 % těch, kteří mají cukrovku. Významnou roli pro vznik cukrovky 2. typu má genetická dispozice. Pokud tuto nemoc má jeden z rodičů, je až 35% riziko, že zasáhne i potomky. Kdy k tomu dojde a jak těžký bude průběh choroby, zda bude provázena závažnými komplikacemi, nebo její forma bude jen mírná, je ale v rukou ohrožených. * KLÍČ JE V ŽIVOTOSPRÁVĚ

Riziko onemocnění významně zvyšuje sedavý způsob života, nedostatek pohybu, přejídání se a obezita. Jedním z nejdůležitějších vyšetření je pro pacienta i lékaře tzv. „dlouhý cukr“ (glykovaný hemoglobin, HbA1c). Jde o důležité laboratorní vyšetření, které lékaři umožňuje posoudit dlouhodobou kompenzaci cukrovky a riziko rozvoje komplikací této choroby. A proč „dlouhý cukr“? Protože vyšetření přináší informaci o hladině cukru v krvi za delší období. Nelze je proto zkreslit ani krátkodobou dietou.
U zdravého člověka se hodnota glykovaného hemoglobinu pohybuje v rozmezí od 2,8 % do 4 %, dobře léčený diabetik by měl mít hodnotu do 6 %. Čím je průměrná hodnota cukru vyšší než u zdravého člověka, tím více je pacient ohrožen diabetickými komplikacemi. Mezi ty patří zejména postižení nervů a oční sítnice, selhání ledvin a ucpávání cév.
– NEBOLÍ, ALE ZKRACUJE ŽIVOT

Nebezpečné je, že cukrovka nebolí. K velkým počtům již diagnostikovaných pacientů je proto nutné připočítat ty, kteří o své nemoci často dlouhá léta nevědí. Nezřídka se totiž choroba objeví, až když nastanou zmiňované komplikace. Neléčený nebo špatně léčený diabetes může zkrátit délku života až o 20 let.
Základem prevence diabetu je správná životospráva, kterou můžeme rozdělit do tří základních kroků: úpravy stravovacích návyků, zvýšení pohybové aktivity a zvládání stresu. Příjem energie v podobě stravy by se měl rovnat jejímu výdeji. Omezit je třeba cukr a potraviny, které ho obsahují, zatímco polysacharidy a vláknina by měly mít v jídelníčku stálé místo, stejně jako tři porce zeleniny a dvě porce ovoce denně. Důležitý je rovněž dostatečný příjem správných tekutin, jako je voda, čaje či ředěné přírodní 100% ovocné nebo zeleninové šťávy. Také pravidelná pohybová aktivita je součástí prevence diabetu 2. typu. Zdravotní stav může negativně ovlivnit nadměrný stres. Součástí preventivních opatření proto je i dostatečný spánek a odpočinek.

VÁHA HRAJE Cukrovce druhého typu často předchází tzv. prediabetes, stav, který se v mnohém cukrovce podobá, ale zatím tímto onemocněním není. Prediabetem trpí až 5 % populace. Stejně jako diabetes postihuje až šestkrát častěji obézní lidi. Pro prevenci i léčbu cukrovky je proto velmi důležité docílit optimální hmotnost. V současné době naštěstí existuje řada léků, které výrazně zlepšují glykémii, a zároveň pomáhají snižovat hmotnost. Dříve se totiž po antidiabetikách hmotnost vždy zvyšovala. Další informace na webu: www.denik-diabetika.cz

Květy

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.