Zvýšení příspěvku na péči

photo on Flickr

Zvýšení příspěvku na péči o handicapované o deset procent znovu ve sněmovně. Na návrhu se poslanci shodnou a měli by ho schválit i v závěrečném hlasování. A zřejmě budou i pro úpravu, která chce rychlejší přiznání této dávky bez zbytečných prodlev. Čekání na peníze dostává občas zdravotně postižené lidi do finančních problémů.

Česká televize

Michalu Matějíčkovi trvalo skoro tři měsíce, než začal dostávat příspěvek na péči. Rodině v tu chvíli pomohlo, že měla našetřené peníze.

Michal MATĚJÍČEK:
Maminka se mnou zůstala doma, ale někdo prostě tak udělat nemůže. Ten vozíčkář potřebuje tu péči okamžitě.

Dominika HORÁKOVÁ, sociální pracovnice, Česká asociace paraplegiků:
Některé rodiny se opravdu dostávají i do finančních potíží.

Právě proto se zástupci handicapovaných obrátili na poslance, aby umožnili zahájit řízení o příspěvku na péči už před propuštěním, třeba z rehabilitačního ústavu.

Vít KAŇKOVSKÝ, poslanec; místopředseda výboru pro sociální politiku /KDU-ČSL/:
Ta hranice by byla šedesát dní nepřetržité hospitalizace pro jednu diagnózu a v tu chvíli by mohlo být zahájeno to sociální šetření.

Změna by měla projít spolu s balíkem opatření, která například výši příspěvku zvedají. Michal Matějíček by tak od srpna mohl dostávat o osm set korun měsíčně víc. Valorizace příspěvků na péči má tady ve sněmovně podporu napříč stranami. Mnohem větší debata se pak čeká o takzvané velké novele zákona o sociálních službách, kterou právě teď ministerstvo práce připravuje. Zlepšit by se měla například podpora lidí, kteří potřebují péči dvacet čtyři hodin denně. Ministryně Marksová chce taky zpřesnit kritéria pro posuzování míry závislosti.

Michaela MARKSOVÁ, ministryně práce a sociálních věcí /ČSSD/:
Budeme mít méně odvolacích řízení, což nám také ušetří čas. Odhaduje se, že by to mohlo způsobit, že někteří lidé tedy získají vyšší stupeň a ten první odhad je, že by to mohlo stát asi sedmdesát milionů ročně navíc.

Markéta ADAMOVÁ, místopředsedkyně strany /TOP 09/:
Ty návrhy jdou až dlouho do budoucna a myslím si, že nemají šanci tu situaci zlepšit v dohledné době.
:
Individuálnější přístup by uvítali i Matějíčkovi.

Iva MATĚJÍČKOVÁ, Michalova matka:
Každý den vozíčkář je jiný.

Michal MATĚJÍČEK, :
Tak, jak to říkají, co kus, to originál, vozíčkář.

To pro Michala platí dvojnásob. Navzdory handicapu je dál členem dobrovolných hasičů. Jeho novým koníčkem je točení videí z jejich závodů.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.