Zjistili, jak žijí postižení lidé

V rámci projektového dne byla žákům ze základní školy v Nádražní ulici představeno téma života handicapovaných lidí. „Na projektový den byla přizvána vedoucí denního stacionáře Rosa Petra Königová, která s žáky a učiteli diskutovala na téma života lidí s postižením,“ informovala mluvčí Oblastní charity Žďár nad Sázavou, pod kterou bystřický denní stacionář Rosa spadá, Lenka Šustrová.

Bystřice nad Pernštejnem – Vedoucí denního stacionáře přiblížila služby poskytované uživatelům ve stacionáři a popsala techniky činností tamních pracovníků. Pro žáky byly připraveny různé modelové hry pro přiblížení života lidí s mentálním či kombinovaným postižením.

„Mohli si tak například vyzkoušet orientaci se zavázanýma očima, vyjádřit mimoslovně svoje potřeby a pocity, nebo si zkusit ovládat invalidní vozík. Vedoucí stacionáře zároveň představila i pomůcky, které se ve stacionáři používají, jako jsou pomůcky pro stimulaci, procvičování jemné a hrubé motoriky, optická vlákna, taktilně haptické pomůcky a různé speciální hudební nástroje,“ upřesnila Lenka Šustrová.

Žáci rovněž dostali možnost prohlédnout si devítimístné auto stacionáře se speciálními úpravami umožňujícími převoz osob na invalidním vozíku. Zájemci si mohli na vlastní kůži zkusit připevnění vozíku v automobilu, aby se vžili do pocitů osoby, která je upoutána na vozíku speciálními kotvicími pásy.

„Jsem velmi ráda, že jsem měla možnost za dětmi do školy přijít. Byla jsem velmi mile překvapena vnímavostí a zájmem dětí i učitelů dozvědět se informace o potřebách lidí s postižením a přiblížení fungování služby stacionáře,“ doplnila vedoucí stacionáře Petra Königová.

Jihlavský deník
http://www.jihlavsky.denik.cz/

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.