Bez bariér. Lidem pomůže i aplikace

Brno shromáždí připomínky postižených, aby jim pomohlo.
Zjistí, kde chybí bezbariérová opatření a zavede je tam.

Brno – Přejít přes silnici a neřešit, zda chodník od vozovky dělí vysoký obrubník. Pro mnohé samozřejmost, pro Brňany s hendikepem často jen marné přání.
Město jim chce nově pomoci, v budoucnu snad i mobilní aplikací.
Náměstek primátora Petr Hladík si ke spolupráci přizval zástupce brněnských neziskových organizací.
„Podněty budou Brňané posílat celoročně na odbor zdraví magistrátu. V budoucnu možná i skrz aplikaci, ve které jim pak co nejrychleji odpovíme, kdy se promění problematická místa v bezbariérová,“ slíbil Hladík.
Město na přestavbu problémových míst ze svého rozpočtu uvolní deset milionů korun. Přesto už nyní berou opatření za samozřejmé například zaměstnanci Brněnských komunikací, když plánují opravy chodníků a silnic ve městě. „Pokud potřebujeme na rekonstrukci vypracovat projektovou dokumentaci, vždy nejdřív projednáváme plány se zástupci organizací, které se právě lidem s hendikepem věnují,“ upřesnila mluvčí městské společnosti Vladimíra Navrátilová.
Mezi často oslovované patří například Liga vozíčkářů. „Brno se snaží. Situace postižených se určitě zlepšuje. Největší posun je ve větším nasazení bezbariérových spojů,“ ocenila za ligu Ladislava Blažková, která zná problémy hendikepovaných v Brně z vlastní zkušenosti. Největší problém v dopravě ale podle ní stále přetrvává. „Jsou to dopravní uzly. Například zastávka na Nových sadech je pro vozíčkáře vstřícnější než uzel na hlavním nádraží, a proto raději vystoupí dřív,“ uvedla příklad Blažková.
S okolím hlavního vlakového nádraží mají problém i slabozrací a slepci, především pak v síti podchodů pod přestupním uzlem. „Je tam sice částečné ozvučení, ale mnoho nevidomých musí mít stejně doprovod,“ potvrdil ředitel chrlického Centra sociálních služeb Miloš Paleček.
Právě nový poradní sbor, ve kterém zasednou i zástupci Ligy vozíčkářů, má ulehčit připomínkování oprav, které město plánuje. „Jeho smysl bude také koordinovat spolupráci mezi městem, jeho organizacemi, městskými částmi. Jde nám o co největší přístupnost města pro hendikapované,“ zdůraznil brněnský zastupitel Martin Freund.
Jednu z prvních připomínek pro nové zástupce postižených Brňanů má ředitel chrlického centra Paleček.
„Celkem dobře fungují zvukové signalizace na přechodech u frekventovaných míst. Před naším Centrem pro nevidomé v Chrlicích, kde je hustý provoz, se nám ji prosadit nepodařilo,“ předestřel Paleček možný první krok.

10 milionů korun uvolní město na přestavbu problémových míst, které komplikují život lidem na vozíčku. Tipy na místa mohou dávat sami lidé.

ALŽBĚTA NEČASOVÁ
Brněnský deník
http://brnensky.denik.cz/

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.