ZDRAVÉ UŠI jsou poklad

Zhoršení sluchu se často dává do souvislosti s vyšším věkem. To už ale dávno neplatí. Hodně sluchových vad se dnes vyskytuje také u mladých lidí…

Příčin, proč už najednou neslyšíme tak dobře jako dřív, může být celá řada. Na vině není pouze hluk, ale také nedoléčené nemoci, prodělané virové infekce, cukrovka, ateroskleróza nebo užívání léků, které poškozují ušní aparát. Sluchové vady se dělí do čtyř kategorií.

PŘEVODNÍ SLUCHOVÁ VADA

Tento druh poruchy je způsoben částečnou blokádou nebo uzavřením cesty, kterou se zvuk převádí do vnitřního ucha. Problém tedy vězí někde v zevním nebo středním uchu. Příčinou bývá ucpání zvukovodu ušním mazem, přítomnost tekutiny ve středním uchu, neobvyklý srůst kůstek středního ucha, středoušní zánět, případně i protržení ušního bubínku. Tato vada však nemusí být trvalá a často je možné ji odstranit prostřednictvím běžných léčebných postupů (to znamená pomocí léků či chirurgicky).

PERCEPČNÍ SLUCHOVÁ VADA

Jde o nejčastější sluchovou poruchu způsobenou chybějícími (nebo poškozenými) vláskovými buňkami v hlemýždi (spirálovitá dutina ve vnitřním uchu). V tomto případě může být příčinou velmi hlasitá hudba ze sluchátek, virová infekce ve vnitřním uchu, poranění hlavy, ale také dědičné dispozice. Pro postiženého se pak stává mnohem obtížnější rozeznat řeč v rušném prostředí. Určité vysoké zvuky (např. zpěv ptáků), úplně zmizí a nejsou slyšet. Při konverzaci se zdá, že lidé kolem mumlají, a není jim dobře rozumět. Tato vada je trvalá a ve většině případů ji lze úspěšně kompenzovat sluchadly.

SMÍŠENÁ SLUCHOVÁ VADA

Může se také stát, že člověk trpí zároveň oběma typy výše uvedených sluchových vad – percepční i převodní. Tato smíšená porucha tedy postihuje jak vnitřní, tak i vnější nebo střední ucho. Řešení spočívá většinou v kombinaci léků nebo chirurgického zákroku a použití sluchadel či středoušního implantátu.

NEURÁLNÍ SLUCHOVÁ VADA

U tohoto typu poruchy je problémem absence nebo poškození sluchového nervu. Tato vada pro postiženého obvykle znamená úplnou hluchotu a je trvalá. Použití sluchadel ani středoušního implantátu v daném případě nic neřeší, protože elektrické impulzy se z vláskových buněk nemají jak dostat do mozku. Někdy může pomoct terapie pomocí tzv. sluchové kmenové neuroprotézy ABI (Auditory Brainstem Implant), která dokáže do jisté míry nahradit funkci sluchového nervu.

PÍSKÁ, HUČÍ A ZVONÍ VÁM V UŠÍCH?

Pak zřejmě trpíte tinnitem. Tento výraz (původem z latinského „tinnire“ – znít nebo zvonit) označuje syndrom, který se projevuje šelestem, zvoněním, hučením či pískáním v uších. Často jde i o kombinaci několika tónů, doprovázenou ještě navíc šumem, hučením, škrábáním, boucháním a různými dalšími zvuky. V extrémních případech lidé tinnitus popisují například jako zvuk brzdícího vlaku. Ačkoliv se jedná o krajně nepříjemný příznak (mnoho pacientů se obává hrozících záchvatů, možné ztráty sluchu a psychických poruch), na zdraví vás neohrožuje. Léčba závisí na příčině (léky na prokrvení vnitřního ucha, fyzioterapie, kyslíková terapie atd.).

Čas na lásku

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.