Výzva pro vozíčkáře. Nyní mohou začít boxovat, vznikl pro ně nový sport – parabox

vozíčkáři box

Kromě toho, že přijdou na jiné myšlenky, si zároveň při tréninku posílí horní partie těla.

Luže – Štěpán Hyka, Daniel Landa a Terezie Krejbychová představili pacientům Hamzovy léčebny v Luži – Košumberku možná nejnovější sport v republice, a to takzvaný parabox, neboli box pro vozíčkáře.

„Bereme samozřejmě ohledy na druh postižení a tréninky se tomu přizpůsobují. Naučíte se základy boxu, případně se zájemci dostanou i do ringu. Naučíte se, jak posílit horní partie a zároveň kvalitní a nezbytný strečing,“ říká Terezie prezidentka asociace (CPA). „Přijdou na jiné myšlenky a vymaní se z každodenního stresu,“ doplňuje viceprezident CPA Daniel Landa.

Zápasy boxerů na vozíku probíhají podle pravidel olympijského boxu s drobnými úpravami. Boxují se tři kola po minutě a půl s minutovou pauzou mezi koly.

Boxeři buď sedí z boku u sebe na vozíku a jsou jištěni zezadu svými sekundanty nebo se na vozících pohybují. Tato varianta je ovšem možná pouze v případě, kdy se sejdou zápasníci s absolutně totožným stupněm postižení, které jim daný výkon umožňuje. Vzdálenost boxerů ve startovní pozici je určena délkou natažené paže.

O hladký průběh zápasu se stará ringový rozhodčí a body udělují bodoví rozhodčí. Hodnotí se zde především počet čistých úderů na bodovanou část těla, technická a taktická připravenost, aktivita, fyzická kondice, sportovní chování (minimální počet faulů). Mezi nepovolené taktiky patří opírání se o stupačky, tlačení a držení soupeře, chaoticky vedené údery a údery hlavou.

„Česká paraboxerská asociace je jedna rodina, jeden tým, jedna parta. Buď její součástí i ty a už nikdy nebudeš sám a slabý,“ dodává s úsměvem Štěpán Hyka.

Liberecký deník
http://www.liberecky.denik.cz/

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.