Andělská sbírka: Pomozte komunikovat dětem ze speciální školy

ilustrační foto: azrainman Flickr.com

Andělskou sbírku vyhlásila poděbradská radnice ve spolupráci se Speciální základní školou Poděbrady. Její výtěžek má pomoci třem žákům, kteří mají ztíženou možnost komunikace. Peníze budou využity na zakoupení pomůcek, které by jim měly právě komunikaci s okolním světem výrazně usnadnit.

Filip, Zuzka a Vojta vzhledem ke svému postižení nemohou tvořit řeč a neovládají ani své ruce. Dotykové zařízení pro ně nepřináší téměř žádný efekt. Pro Filipa se podařilo získat jako dar notebook s ovládáním pomocí pohybů očí. Začal se na přizpůsobených hrách cíleně učit zaměřit pohled, aby tak spustil konkrétní reakci, ale také mohl pomocí komunikační tabulky svou hru okomentovat. A tytéž přístroje by chtěla prostřednictvím sbírky škola pořídit také Zuzce a Vojtovi. Cena sestavy se pohybuje kolem 100 tisíc korun.

Další pomůckou, kterou by chtěla škola ze sbírky koupit, je speciální židlička pro malou Viktorku. „Viktorce její handicap neumožňuje sedět na běžné židličce, potřebuje tedy speciální, která bude fixovat její správný sed a umožňovat aktivní účast při různých denních činnostech,“ uvedla Radka Kakrdová, mluvčí radnice. Kromě optimální opory a pohodlí tato speciální rehabilitační židle dívce umožní větší osobní rozvoj v podobě sociálního kontaktu s okolím a vrstevníky. Cena speciální židle je 120 tisíc korun.

Zájemci mohou přispět do 22 . prosince na číslo účtu 123 – 730020257/0100. „Některým dětem můžeme zajistit funkční komunikaci právě díky vaší pomoci. Za všechny příspěvky jménem dětí a jejich rodin děkujeme,“ vzkazují pedagožky ze speciální školy.

Miroslav S. Jilemnický

Nymburský deník

https://nymbursky.denik.cz/

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.