Chrání životy, teď potřebují pomoc sami. Záchranářům ji nadace ušije na míru

ilustrační foto

Nadstrážmistr Robert Gyömbér ze středočeských Záhořan odsloužil sedmadvacet let u Hasičského záchranného sboru v Praze. Kvůli těžké nemoci potřebuje dlouhodobou rehabilitační péči. Pomocnou ruku mu podali zástupci nadačního fondu REGI Base I., kteří mu před třemi roky předali telerehabilitační kontejner, vyvinutý Českou asociací robotiky, telemedicíny a kybernetiky ARTAK.

V mobilním kontejneru, který má na zahradě před domem, jsou instalovány cvičicí přístroje i monitory, prostřednictvím nichž mohou Gyömbéra při rehabilitacích vést zkušení terapeuti. Dojíždět na kliniku by totiž pro něj bylo náročné. „Je to perfektní,“ pochvaluje si bývalý hasič.

Pomoc šitou na míru lidé z nadačního fondu zajišťují prostřednictvím veřejných sbírek i jiným hasičům, novodobým válečným veteránům, vojákům, policistům či záchranářům. Zkrátka lidem, kteří celý život pracovali pro stát, a náhle se po úraze nebo při vážné nemoci ocitli v situaci, kdy pomoc potřebují sami. A také jejich rodinám.

Od roku 2011 fond pomohl již desítkám lidí, mnohým i opakovaně. Jeho činovníci přitom nezkoumají, zda k úrazu došlo při službě, nebo mimo ni a čí to byla chyba. Prostě pomohou, komu je potřeba.

Letos například věnovali speciální auto těžce zraněnému středočeskému hasiči Radku Chmelařovi, který byl osm let ve službě a nyní je po pádu z okna upoután na invalidní vozík.

Jak Deníku řekl zakladatel a předseda správní rady nadačního fondu REGI Base I. Hynek Čech, stát perfektně zvládá primární péči a operace, které člověku zachrání život, pokulhává ale v pomoci po propuštění z nemocnice.

Pomoc pro záchranáře, vojáky i policisty

Kapacity rehabilitačních ústavů jsou totiž podle něj naprosto nedostatečné. „Chybí specializovaná místa. My se věnujeme především včasné rehabilitaci pacientů s poškozením mozku. Když nejsme schopni zajistit jim péči zde, speciálem je převezeme do Ameriky nebo Izraele,“ uvedl.

Mluvčí ministerstva zdravotnictví Ondřej Jakob na dotaz Deníku, jaké doléčování je vojákům, policistům, záchranářům či hasičům po úrazech v Česku poskytováno, uvedl, že mohou využít léčebně rehabilitační péči. Ta je plně hrazena v případě, že ji ze zdravotních důvodů předepíše ošetřující lékař.

Při probíhající válce na Ukrajině nadační fond zajišťuje rehabilitace i několika zraněným ukrajinským vojákům. „Téměř všude se píše jen o nákupu a posílání zbraní. Zapomínáme ale na to, že mnozí vojáci sice přežili, ale jsou zmrzačení a mají zničené zdraví,“ dodal Čech.

Andrea Cerqueirová

Deník.cz

https://www.denik.cz/

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.