Brno proti Evropě: Soud odmítl, aby se léčebna omlouvala

S Lukášem Burešem bylo zacházeno nelidsky, určil soud ve Štrasburku. Český stát mladíkovi za přikurtování v léčebně vyplatil půl milionu korun. Přesto nyní krajský soud rozhodl, že zdravotníci nepochybili a omluvit se nemusejí.

Psal se 8. únor 2007. Violoncellista Lukáš Bureš se probral až ve chvíli, kdy stál v jedné z brněnských večerek jen ve spodním prádle a svetru. Duševně nemocný mladík tam došel pod vlivem svých tlumicích léků, kterých si omylem vzal příliš velkou dávku. Skončil na záchytce psychiatrické léčebny v brněnských Černovicích. I když se podle lékařských záznamů choval klidně, celou noc byl bolestivě přikurtovaný k posteli jako pro okolí nebezpečný feťák.

I když Evropský soud pro lidská práva za takové praktiky léčebnu ostře pokáral a stát musel vyplatit hudebníkovi půlmilionové odškodné, Krajský soud v Brně teď rozhodl přesně opačně. Zdravotníci podle něj žádnou chybu neudělali a Burešovi se omlouvat nemusejí.

„Lukášovi Burešovi jde především o určité zadostiučinění. Stát mu sice zaplatil odškodné, ale na léčebnu celá věc nijak nedopadla ani se nemusí omluvit. Dalším podobným případům tak nic nezabrání,“ byla z rozhodnutí soudkyně Dagmar Bastlové překvapená právnička Ligy lidských práv a Centra advokacie duševně postižených Zuzana Durajová.

Štrasburský rozsudek podle ní zavázal stát, ale soudkyně krajského soudu neviděla důvod, proč k němu přihlédnout v samotném sporu mezi Burešem a léčebnou.
Bastlová totiž na chování zdravotníků nic špatného nevidí. V odůvodnění rozsudku řekla, že jednání léčebny nezasáhlo do důstojnosti žalobce, protože byl pod vlivem léků, a nemohl tudíž kontrolovat své jednání.

„Je to, jako by soudkyně řekla, že lidé, kteří jsou nemohoucí nebo mají těžké postižení, nemají žádnou důstojnost, proto se k nim mohou zdravotničtí pracovníci chovat, jak chtějí,“ nesouhlasí ovšem Durajová.

Důvody svého rozhodnutí pro MF DNES soudkyně Bastlová nekomentovala. „Žalobce se posledních tří jednání soudu nezúčastnil, ačkoliv by jeho aktivní přítomnost při výslechu svědků byla velmi vhodná. Podrobnosti o hodnocení provedených důkazů budou samozřejmě uvedeny v písemném vyhotovení rozsudku,“ uvedla pouze a dodala, že rozsudek zainteresovaní obdrží do měsíce.

Popruhy kolem krku

„Deset hodin jsem byl přikurtován na lůžku. Když jsem se pak probral, měl jsem od popruhů rozedřená zápěstí tak, že jsem ještě tři měsíce vůbec neudržel tužku. Pro mě jako hudebníka, který potřebuje cit v prstech, to byl naprostý šok,“ popsal už dříve Bureš svůj zážitek z nočního pobytu v léčebně proti své vůli. Popruhy měl celou noc kolem krku, zápěstí, kolen a kotníků. Podle svědectví, které podal ve Štrasburku, mu přitom zdravotníci při jejich nasazování klečeli na hrudníku.

Po dlouhých snahách o to domoci se spravedlnosti u českého státu se Bureš nakonec obrátil právě na Evropský soud pro lidská práva. Ten takové zacházení před rokem prohlásil za ponižující a nelidské.
Už čtyři roky se táhnoucí spor Bureše s černovickou léčebnou u českých soudů to však neovlivnilo. Bureš se od ní nedomohl ani odškodnění ani omluvy.

Vedení psychiatrie se k případu včera nevyjádřilo. „Malá část našich pacientů je velmi agresivní, ohrožují sebe a své okolí. Na ně se vztahují zákony, které umožňují, aby se použily nějaké omezovací prostředky. Tímto způsobem se na záchytkách vždycky postupovalo a postupovat bude,“ uvedl už dříve jen obecně ředitel léčebny Marek Radimský.

Rozhodnutí krajského soudu není pravomocné, advokát Lukáše Bureše připravuje odvolání i stížnost na postup soudkyně. Jeho klient je rozhodnutý za nápravu bojovat dále.

Mladá fronta DNES

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.