Pomoc neslyšícím z Ukrajiny

ilustrační foto: neslyšící ženy - autor Daveynin / Flickr.com
Čeští tlumočníci do znakového jazyka pomáhají neslyšícím z Ukrajiny, například s hledáním práce, návštěvami u lékaře nebo překlady na úřadech. Ukrajinský znakový jazyk se od toho českého liší, proto se uprchlíci musí učit nejen psanou češtinu, ale i znakovou komunikaci.  

redaktorka  
Byt, ze kterého rodina Horbachových minulý rok utekla před bombardováním. Všichni 3 jsou neslyšící, komunikační bariéra pro ně byla ještě výraznější. Překladatelé v krajském asistenčním centru ukrajinský znakový jazyk neuměli.  

Olena HORBACHOVÁ,   
Snažili jsme se učit a něco už ovládáme. Jsme šli do centrace služeb pro neslyšící a nedoslýchavé, tam jsme se nějak domluvili, tam byli tlumočníci.  

redaktorka  
Kromě nového domova a práce museli Olena s Romanem v Česku hledat také lékaře pro čtrnáctiletou Sofii. Má totiž těžkou skoliózu. Právě i díky tlumočníkům se operaci páteře podařilo domluvit.  

Olena HORBACHOVÁ,   
Byla pořád menší a teď o 2-3 cm vyrostla, protože se jí ta páteř vyrovnala. Čeští doktoři byli suproví, poradili nám, co a jak, vysvětlili, viděli, že je prostě dcera jako neslyšící, děkuji Bohu, že vlastně dcera je zdravá.  

redaktorka  
Ostravské centrum pro neslyšící a nedoslýchavé dlouhodobě pomáhá 11 uprchlíkům, další je ale stále kontaktují i kvůli jednorázovým tlumočením, třeba na úřadech. Neslyšící uprchlíci mohou navštívit ambulanci v centru Ostravy. K dispozici je tu tlumočník i sociální pracovník.  

Jana ŠVARDALOVÁ, sociální pracovnice, Centrum pro neslyšící a nedoslýchavé  
Buď napíše na náš pracovní telefon nebo e-mail, my si ho na základě toho pozveme k nám do ambulance, kde vlastně tváří v tvář za přítomnosti tlumočníka domluvíme tu zakázku, objednáme jej na konkrétní místo, zajistíme tlumočnickou službu.  

redaktorka  
Ta je pro ně stejně jako pro české klienty centra zdarma.

Česká televize, Ostrava.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.