Hendikepovaní získali moderní byty v Nové Vsi, další domy má kraj v plánu

foto: Flickr.com

V Libereckém kraji nadále pokračuje transformace sociálních služeb. Nyní se podařilo dokončit další etapu, když v Nové Vsi vznikl domov pro devět osob s poruchami autistického spektra, mentálním a kombinovaným postižením.

Místo k životu zde našli postižení, o které pečuje krajská příspěvková organizace APOSS. Ti nebudou muset nadále žít v nevyhovujícím zázemí, jehož úroveň už dávno neodpovídala současným požadavkům na komfortní život handicapovaných. „Největší přínos transformace spočívá totiž právě v tom, že sociální zařízení a životy jejich klientů povznese na úroveň, která odpovídá století jedenadvacátému,“ řekl hejtman Libereckého kraje Martin Půta.

Podle náměstka hejtmana pro resort sociálních věcí Petra Tulpy patří mezi hlavní cíl transformace umožnit klientům zařízení sociálních služeb opustit velké instituce, respektive ústavy, a žít život podobný tomu, který žijí jejich zdraví vrstevníci. „S podporou jsou schopni žít v běžných domácnostech, vykonávat obvyklé denní činnosti, zvládat péči o sebe samotné a chodit do zaměstnání či chráněného denního programu,“ zdůraznil Tulpa.

Projekt APOSS Nová Ves doprovázely počáteční potíže s výběrem zhotovitele, přesto se podařilo stavbu dokončit v poměrně rychlém čase. Začala v prosinci 2021 a skončila letos v dubnu.

Do procesu transformace v rámci projektu ministerstva práce a sociálních věcí jako první vstoupily dvě krajské příspěvkové organizace pečující o handicapované, a to Domov Sluneční dvůr a někdejší Domov pro osoby se zdravotním postižením Mařenice, dnes pod názvem Ostara.

V Domově Sluneční dvůr na Českolipsku byl projekt už završen. Roku 2019 organizace zprovoznila obytný dům v České Lípě se třemi byty a jednou garsonkou pro 8 obyvatel. O rok později byl otevřen dům se dvěma byty v Sosnové pro 12 lidí. Od října 2020 je v provozu dům pro 6 osob na Ladech v České Lípě a koncem roku 2021 byly předány nové domovy v Jestřebí. Klientky organizace Ostara od roku 2016 bydlí namísto objektu u lesa v Mařenicích ve čtyřech nových domech, dva jsou ve Cvikově a dva v Novém Boru.

„Nedávno bylo dokončeno bydlení pro osoby se zdravotním postižením v Raspenavě, jehož cílovou skupinou jsou děti a mládež od 3 do 26 let s těžším mentálním kombinovaným postižením a výraznou potřebou péče a podpory. Náklady činily 66 milionů korun, kraj přispěl 18 miliony,“ dodal mluvčí krajského úřadu Jan Mikulička.

Hotový je také Dům Jana v Hodkovicích nad Mohelkou, který slouží zvláště těm, kteří trpí roztroušenou sklerózou. Příští rok na jaře by se měly začít budovat další domy APOSSU Ve Vratislavicích nad Nisou, kde vzniknou dva domovy pro 6 a 12 lidí s poruchami autistického spektra, mentálním a kombinovaným postižením.

Jiří Louda

Liberecký deník

https://liberecky.denik.cz/

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.