Kraj postaví v Raspenavě nový domov pro postižené děti

Rekonstrukce stávajícího objektu by byla příliš nákladná. Proto je podle vedení Libereckého kraje nejlepším řešením postavit nový

Raspenava – Liberecký kraj chce v Raspenavě na Liberecku postavit nový domov pro děti s mentálním a kombinovaným postižením. Původně byla v plánu rekonstrukce toho současného, průzkum ale ukázal, že budova je v havarijním stavu.

Padlo proto rozhodnutí postavit pro tři desítky klientů nový, moderní a bezbariérový objekt, který bude odpovídat současným trendům v poskytování služeb klientům s mentálním a kombinovaným handicapem, uvedla náměstkyně hejtmana Lenka Kadlecová (ČSSD).

Nové oddělení pro autistické děti

Domov Raspenava zajišťuje výchovu a vzdělávání dětí a mládeže s mentálním a kombinovaným postižených ve věku od tří do 26 let, výjimečně i déle. Loni tam navíc vzniklo oddělení pro šest dětí s poruchami autistického spektra. Už loni počítal kraj s rekonstrukcí domova, na opravy bylo připraveno osm milionů korun.

„Zjistilo se ovšem, že konstrukce krovu je silně napadena biotickými škůdci, především dřevokazným hmyzem, a to do velké hloubky. Kromě toho provedená sonda objevila, že šikmé části mansard nejsou vůbec zatepleny,“ popsala stav objektu Kadlecová.

Rekonstrukce by byla příliš nákladná, proto je podle ní nejlepším řešením postavit objekt nový. Zastupitelstvo Raspenavy přitom už dříve schválilo záměr Domova Raspenava postavit na části jednoho z pozemků stavby pro bydlení klientů a v případě realizace staveb i jeho převod za symbolickou cenu do vlastnictví organizace. „Nyní přijde na řadu zpracování odborných posudků a projektové dokumentace, což budeme hradit z prostředků určených na tuto akci, které se nevyčerpaly v loňském roce,“ dodala Kadlecová.

Kraj spravuje celkem 18 zařízení

Liberecký kraj je zřizovatelem osmnácti zařízení sociálních služeb, jde o pobytová zařízení, která zajišťují 80 procent lůžkové péče v kraji. Do modernizace a oprav svých objektů investuje každoročně kraj miliony korun.

Největším projektem byla loni transformace ústavu pro postižené ženy v Mařenicích na Českolipsku. Pro klientky z Mařenic postavil kraj ve Cvikově a Novém Boru čtyři domy dohromady za 55 milionů korun, většinu nákladů ale zaplatila Evropská unie. Připravena je také transformace domova v Jestřebí.

Jablonecký deník
http://www.jablonecky.denik.cz/

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.