Jak si při rodičovské přivydělat, a přitom si nenechat snížit důchod

ilustrační foto: PhotoRack

Od ledna má platit vyšší rodičovský příspěvek o 50 000. Ze současných tedy 300 000 se zvyšuje na 350 000. Možná to bude trošku stresové pro matky, které mají termín porodu ohlášený na konec roku, protože těch se bohužel ta zvýšená částka týkat nebude.

ČT 1 Sama doma

350 000 bude tedy nový rodičovský příspěvek na jedno dítě, pokud maminka porodí dvojčátka nebo více dětí, dostane od ledna částku 525 000 ze současných 450 000. Vlastně tu výši si může určit sama, jakou chce, na ní také záleží samozřejmě také na mzdě nebo na příjmu, který měla předtím. Může si to určit sama, pokud byla tedy zaměstnaná, pokud není osoba výdělečně činná, tam je to trošku jinak, tam je ta hranice, kterou může tedy čerpat měsíčně ta maminka nebo tedy rodič 13 000. Tam je limit 13 000 měsíčně.

mluvčí 7,

Pojďme také na způsob toho, jakou formou si zažádat o rodičovský příspěvek. Za mě to bylo jedině tak, že jsem si musela dojít na Úřad práce. Tak dnes jsou už nějaké jiné varianty.

mluvčí 8,

Ano, Rodičovský příspěvek se tedy musí požádat na Úřadu práce a letos je taková asi fajn novinka, že můžete požádat online, nemusíte na ten úřad osobně, je to přes portál Jena cz, A tam požádáte tedy on line a je to fajn v tom, že vlastně stát má o vás určité informace, takže při té žádosti doplní ty věci, které o vás už ví, já nevím, příjem a další věci. A uděláte to z pohodlí domova.

mluvčí 7,

Co se týče novely, která tedy bude platit od začátku příštího roku, tak se zkracuje i doba čerpání.

mluvčí 8,

Rodičovského příspěvku, ano, přesně tak, příspěvek se zvyšuje, ale naopak se zkracuje doba čerpání toho příspěvku ze současných čtyř let na tři roky a vlastně cílem toho je, aby maminky nebo prostě rodiče se vraceli dřív na trh práce, protože naše rodičovská v mezinárodním srovnání patří opravdu k nejdelším.

mluvčí 7,

No, to si neumím představit, to tedy bude asi vyšší tlak na mateřské školky.

mluvčí 8,

Určitě, tam si myslím, že vznikne trošku problém, protože už teď je tedy s kapacitou školek v různých městech a obcích velký problém. Ministerstvo práce a sociálních věcí chystá nějakou změnu. Zatím to ještě není ale platné. Ta by měla garantovat rodičům, jejíž dítě dosáhne tedy tří let, nárok na místo ve školce. Ale zase města a obce volají, že prostě nejsou schopný mnohdy splnit a že by stát zase měl podpořit výstavbu nových objektů, které by pak mohly být školkou, takže tam si myslím, že bude ještě velká diskuze o tom, jak to bude a jestli se to nějak podaří ta kapacita navýšit, ale každopádně jsou nějaké kroky. Ještě tedy chci zmínit, že ministerstvo chystá ještě jednu novinku, a to jsou tzv. sousedské dětské skupiny, kdy se tedy rodiče, já nevím, když budeme mluvit o maminkách, tak maminky se domluví, že jedna z nich bude o ty děti pečovat, že bude hlídat, zatímco ty ostatní půjdou do práce a stát jí na to bude přispívat nějaké peníze, takže to by mohlo taky pomoci. To je taky jedna z variant, ale jak říkám, ještě to není definitivně schválené, takže detailnější informace o tom nejsou známé.

mluvčí 7,

Vím, že se mluvilo o tom, jestli nějak finančně podpořit třeba také prarodiče, kteří se starají o dítě a mohli probírat rodičovský příspěvek.

mluvčí 8,

Ano, přesně tak, mluvilo se v minulosti o jakémsi prarodičovském příspěvku, ale vlastně nějak to usnulo. V současné době se o tom nějak už nemluví, takže. Prarodiče mohou čerpat rodičovský příspěvek, ale pouze pokud je jim dítě svěřeno do péče na základě rozhodnutí soudu. Jiná varianta v tuto chvíli není.

mluvčí 7,

Důležitou věc, o které bychom také měli mluvit, je to, pokud si maminka, která je na rodičovské dovolené, nějakým způsobem přivydělává.Ano, jaký to může mít dopad na případně potom výši jejího důchodu pozdějším věku.

mluvčí 8,

Ano, ono to trošku připomíná přísloví pro dobrotu na žebrotu, protože vy vlastně po dobu rodičovské si rozhodnete, že si chcete přivydělat právě k rodičovskému příspěvku, ale vesměs jsou to přivýdělky, které jsou nižší než zaměstnání nebo respektive než příjem z vašeho zaměstnání, které jste měla předtím, než jste na tu rodičovskou šla, nebo které budete mít potom, až tu rodičovskou opustíte a bohužel v současné chvíli to je tak, že ten nízký příjem, který si získáte během té rodičovské, tak se vám bude počítat do důchodu, zatímco když byste nepracovala, tak by se vám počítala ty příjmy před a po rodičovské. Takže vy, i když vlastně chcete si přivydělat, tak na tom budete tratit v tom, že váš důchod bude prostě o něco nižší.

mluvčí 7,

Není to zanedbatelný.

mluvčí 8,

Zase není to zanedbatelné, podle různých propočtů je to u, dejme tomu, přivýdělku 14 000 měsíčně, je to i několik set korun měsíčně potom v tom starobním důchodu, tudíž vy přijdete, pokud zůstáváme v důchodu 20 let, v průměru 22 let. Tak jde o statisíce, desítky tisíc.

mluvčí 7,

Možná i co proti tomu.

mluvčí 8,

Rada jak se tomu vyhnout. Ano, asi nejlepší je si psát deník, kde si poznamenáte, že jste v době, kdy jste byla na mateřské nebo na rodičovské, vyvíjela nějakou činnost, nějakým způsobem pracovala.

mluvčí 8,

tak bohužel dřív to nejde. Vy si musíte to pamatovat. A až půjdete tedy žádat v 65 letech o důchod, tak je musíte na sociální správě požádat, aby vám ten přivýdělek během té rodičovské nepočítali do důchodu a vlastně počítali vám rodičovskou jako vyloučenou dobu, což vám nekrátí příjmy, respektive ten důchod. takže řešení je, jen na to musíme myslet a nesmíme na to zapomenout. Přesně tak.

Dobře. Kateřino, tak moc děkuji, že jste nám trošku osvětlila, jak je to s tou novelou, jak je to s novinkami, které se týkají rodičovského příspěvku?

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.