Jak na pálení žáhy?

ilustrační foto: stockimages-FreeDigitalPhotos.net

V hlavním lékařském tématu se ČT 1 v pořadu Sama Doma věnovala refluxní chorobě jícnu, kdy na dotazy posluchačů odpovídala Dr. Kateřina Košťálová.

——————–
dotazů je velmi mnoho a zajímají se zejména o to, jak se dá ta refluxní choroba jícnu léčit.
A to je přesně téma, které máme spolu probírat, tak tedy jak paní doktorko.

Dr. Kateřina Košťálová
——————–
Tak vlastně hlavním pilířem léčby refluxní choroby jícnu je konzervativní léčba, to znamená poučení o správných dietních režimových opatřeních, poté je vhodné také pacientům předepsat léky, říká se jim inhibitory, protonové pumpy a tyto léky snižují kyselost žaludečních šťáv a tím pádem ty šťávy nejsou tolik kyselé a tolik nedráždí a také další možná doplňková léčba je taková speciální fyzioterapie, brániční dýchání, protože víme, že jícen prochází bránicí a pokud se dobře natrénuje bránice, protože bránice, hlavní dechový sval, může sekundárně posílit i ten špatný dolní jícnový svěrač, takže pokud je někdo motivovaný a chce cvičit, tak určitě doporučují fyzioterapii, cvičení bránice.

moderátorka
——————–
Mohla byste, prosím, trošku jenom naznačit, jakým způsobem to dýchání má vypadat?

mluvčí 3,
——————–
No, určitě bych doporučila konzultovat u fyzioterapeuta, protože ten toho pacienta správně vyšetří, určitě mu vyšetří i správný postoj, jestli správně stojí, jestli nemá nějaký jiné poruchy postoje a poté doporučí takové speciální dýchání jako do břicha, břišní dýchání, takže určitě doporučuju fyzioterapeuta a podle toho pacient potom je instruován a potom si může cvičit sám doma podle svého.

Barbora Černošková, moderátorka
——————–
Promiňte, ale přerušila jsem vás v toku myšlenek, ještě jste něco chtěla dopnout.

mluvčí 3,
——————–
Já bych chtěla ještě zmínit i dietní a režimová opatření, protože o tom jsem mluvila obecně, tak bych teďka řekla trošku konkrétněji. Určitě všem pacientům doporučuju, aby jedli pravidelně, aby se na to jídlo soustředili, aby nevynechávali třeba oběd, to se může stávat, že přijdou domů, dají si pořádnou večeři, pořádně se nají, pak si jdou lehnout a potom mají obtíže, takže toto je to hlavní – jíst pravidelně, spíše v menších porcích vícekrát denně, no a nejíst takový ty ostrý kořeniny. Pikantní jídla, tučná jídla, příliš sladká jídla, pak samozřejmě, jak už jsem říkala, alkohol, kouření, to všecko může zhoršovat z těch jídel cibule, česnek například nebo papriky, rajčata, všecko toto může, pacient musí dbát na to, aby to stravování bylo pro něho příjemné, v podstatě, aby mu nevyvolávalo příznaky. No a pokud teda má pacient obtíže, tak je dobré, když spí s vyvýšenou horní polovinou těla, protože velmi často trápí tzv. noční reflux. Pacienti jsou probouzeni ze spánku úpornou pálením žáhy. A když se takhle zvýší, tak vlastně pomáhá gravitace. Případně nenosit příliš těsné oblečení, které tlačí na žaludek. Nepracovat dlouho v předklonu nebo nezvedat těžká břemena, to jsou další opatření. A refluxu velmi napomáhá stres, jakýkoliv přetížení fyzické nebo psychické, tak určitě je velmi důležité se snažit nějak se zrelaxovat, zvolnit, mít dostatek spánku, dostatek odpočinku, protože to stresové období může ty refuxní obtíže zhoršovat také.

Barbora Černošková, moderátorka
——————–
Vybavuju si jeden takový moment u svého pana doktora, kde jsme právě hovořili o refluxu a říkal, tak česnek pryč, bílé víno pryč a je to. Já jsem se zhroutila.

mluvčí 3,
——————–
Ale tohle jsou samé dobré věci. Tady všichni rádi měníme.

Barbora Černošková, moderátorka
——————–
Ano, o tom jindy, ale je to tak, že vlastně u každého toho člověka je tam míra jiná, že někomu třeba vadí rajčata a někomu ne a že je tam potřeba si to nastavit sám.

mluvčí 3,
——————–
Jo, určitě to tak je, každý jsme trošku jedineční, každý vnímáme a tolerujeme to jídlo trošku jinak. Já jsem mluvila tak spíše obecně, ale je pravda, že někomu papriky třeba vůbec nevadí, ale někomu třeba po paprikách je velmi špatně, člověk sám sebe zná nejlépe a je potřeba vlastně si to sám sobě analyzovat, co dělá dobře, co nedělá dobře.

mluvčí 1,
——————–
Jsou nějaké novinky v té léčbě?

mluvčí 3,
——————–
Určitě jsou novinky ve světě, co už v podstatě novinka úplně není, jsou tzv. endoskopické metody léčby refluxní choroby jícnu, a případně při těžkých známkách refluxu pak můžeme pacienty poslat i na chirurgii, kde se může ten reflux vyřešit operačním řešením, ale pak jsou právě ty endoskopické metody, které můžeme nabídnout pacientům, kteří ještě tak závažný reflux nemají. Ale pořádně jim už nezabírá konzervativní léčba. Ve světě těch metod je mnoho, ale jako tak nějak Nejvíce prostudovaná, nejvíce používaná metoda je tzv. stretta procedura, kdy zavádíme do jícnu speciální katetr, kterým aplikujeme přímo do oblasti toho svěrače, který je právě povolený u pacientů s refluxem, tam aplikujeme radiofrekvenční energii a tato energie má za cíl stimulovat růst buněk té hladké svaloviny. A přibližně po čtyřech měsících od této procedury dochází k funkčnímu zbytnění, zpevnění těch buněk hladké svaloviny a tím pádem k zmírnění těch refluxních epizod.

Barbora Černošková, moderátorka
——————–
Moc děkuju, paní doktorko.


V rubrice domácí ekonomika se dnes zaměříme na aktuální novinky, které se týkají rodičovského příspěvku. A mnohé právě o tom ví Kateřina Hovorková, ekonomická redakce, redaktorka, dobrý den. Kateřino, dobrý den, tak vláda schválila návrh novely zákona o státní sociální podpoře, který se týká také rodičovského příspěvku, ta novela by měla platit od začátku příštího roku, tak začneme třeba tím, jak se mění výše rodičovského příspěvku. Ano, je to tak.

mluvčí 8,

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.