Na kom požadovat odškodnění za poškození vozu kvůli dírám na silnici?

foto Barum Czech Rally

NOVA TV – Na vaší straně


Děravé silnice v Česku nám ničí nejen nápravy a kola, ale i nervy a někde jde o hazard s lidským zdravím. Po 30 letech od revoluce o cestách, jako jsou v Německu nebo Rakousku, stále jen sníme, dočkáme se jich někdy a máme nárok na odškodnění při poškození vozidla?

Na stav silnic v Česku nás upozorňujete opakovaně, na některé úseky jsme se vyrazili podívat. A jak vidíte, vyhýbat se dírám, mnohdy ani nejde. Rozbitá silnice nedaleko Brandýse nad Labem. V Česku je jich už tolik, že je Technická správa komunikací nestačí ani označovat. Krajské silničky ničí kamiony a zemědělská technika také kvůli tomu, že nemají kudy jinudy jezdit.
——————–
Pořád schází obchvat Brandýsa nad Labem, obchvat Rakovníka, obchvat dalších a dalších měst.

mluvčí 16,
——————–
Zde na stránkách cz výmoly cz vidíte zoufalá volání šoférů z Letovic a Bohutína na Šumpersku. Motoristé z celé republiky na tomto webu zveřejňují, kde všude zrovna spadli do děr nebo se jim museli vyhýbat. Tak takhle nějak byty. Naše cesty měly vypadat. Krásně označená krajnice, není to strhané, nikde žádný výmol. A tady nám asi končí okres a opět vjíždíme do parádního tankodromu, kde jsou na tom dobře řidiči SUV, ale normálních aut. To těžko. A zase kousíček. Ale on nám za 300 m opět končí a opět tankodrom.
Katastrofa.

mluvčí 16,
——————–
Můžete to nějak upřesnit?

mluvčí 18,
——————–
No, vždyť to vidíte tady v jakym to je stavu.

mluvčí 16,
——————–
A jak už to dlouho tady trvá.

mluvčí 18,
——————–
Hodně let, tak je jich 25 let.

mluvčí 19,
——————–
Určitě těch výluků je mraky a bojujeme s tím, jezdíme kličkovat mezi výtluky.

mluvčí 20,
——————–
Tam se ani nedá jet pomalu při pravém kraji, protože prostě ty krajnice jsou naprosto v dezolátním stavu.

mluvčí 16,
——————–
A často jde i o zdraví. Díry jsou doslova pastí hlavně pro motorkáře. Těch navíc přibývá.

mluvčí 21,
——————–
S Cooper má malinký kolečka, to znamená, že tyhle ty velký kola v tom laskne tu díru, ale to malinký kolečko do ní zapadne a ten člověk, který na tom sedí, většinou z toho upadne.

mluvčí 16,
——————–
Nárokovat odškodnění za zničené vozidlo nebo škody na zdraví mohou řidiči po vlastníkovi komunikace.

mluvčí 22,
——————–
Pokud se mi tohle stane, tak nehodu zadokumentovat, pokud možno s nějakou časovou osou, nafotit si třeba širší souvislosti, zda silnice byla označená, nebo nebyla označená, řeší to krajská správa údržba silnic, která je na to pojištěná.

mluvčí 16,
——————–
Když je silnice jako ementál, motorista často ani neví přesně, která z těch děr mu škodu způsobila, nebo nemá vůbec možnost se vyhnout. A to přesto, že někde na začátku úseku zrovna správa komunikací postavila značku signalizující nerovnost vozovky.

mluvčí 23,
——————–
Dost těch děr se v tomto období opravuje značkou a v podstatě ten správce je v zásadě z obliga.

mluvčí 16,
——————–
Náhrady se tak mnohdy šofér nedomůže. Celkově loni motoristé nárokovali jen po Středočeském kraji 1 200 000 Kč, pojišťovny uhradili 258 000 Kč a krajská správa údržby silnic pak necelých 166 000 Kč.

mluvčí 22,
——————–
Motorista má i jinou možnost, pokud je havarijně pojištěn, tak může se obrátit na svou pojišťovnu, která ten regres potom s tou správou silnic řeší sama a motoristovi se stane i to, že teda nepřijde o nějaké své bonusy.

mluvčí 23,
——————–
A podobně, opravdu dojde i k havárii, tak pak s tím samozřejmě není problém, protože ten řidič daný okamžik ví přesně, že se mu to stalo, pak je ta škoda samozřejmě lehce uchopitelná.

mluvčí 16,
——————–
Vlastník staršího vozidla, u něhož se nevyplatí havarijní pojištění, se na škody z děr může připojistit k povinnému ručení za 150 Kč ročně, pojišťovny to ale příliš ochotně nenabízejí a mají striktní limity.

mluvčí 23,
——————–
Proces poněkud složitý a proces ne vždy zcela jasným výsledkem. Důkazní břemeno je samozřejmě na tom klientovi.

mluvčí 24,
——————–
Téměř každý den jezdí někdo s defektem za nějakého výmolu? Počíte tak od 2000 do 7000 na jedno kolo?

mluvčí 23,
——————–
Kolikrát je třeba prostě, aby přijelo, odtahovka odvezla to auto. U odstavu se bavíme 356 7000.

mluvčí 25,
——————–
Lidi, který si přivezou auto z Německa, tak mají třeba, má auto, nájezd 200, 300 000 km, má původní tlumiče a auta, který jezdí tady, tak už se mají dvakrát vyměněný.

mluvčí 16,
——————–
A budeme vůbec někdy mít i u nás silnice jako v Německu a Rakousku? Na to jsme se zeptali ministra dopravy.

Martin Kupka, ministr dopravy /ODS/
——————–
Celá řada krajů k tomu postupně směřuje a zkvalitňuje svoji silniční síť, Středočeský kraj má bezkonkurenčně nejhorší situaci, protože ta síť je nejdelší, je to víc než 8 500 kilometrů silnic. Druhé a třetí třídy.

mluvčí 22,
——————–
Ta koncepce je udělaná 20 let, kdy by měly být všechny komunikace v pořádku.

Martin Kupka, ministr dopravy /ODS/
——————–
V letošním roce dáváme krajům na silnice druhé a třetí třídy čtyři miliardy korun. V loňském roce to dokonce bylo šest miliard korun.

mluvčí 16,
——————–
To jsou ale peníze pro celou zemi. Přitom jim Středočeský kraj by podle jeho úředníků potřeboval 60–80 miliard korun, aby vše opravil. Přes některé silničky projede až 6000 vozidel denně. Vzorem pro to, jak opravovat silnice, by nám mělo být Německo.

Martin Kupka, ministr dopravy /ODS/
——————–
To, co je důležité zajistit, takový plán hospodaření s vozovkou, který mají v Německu, kde po té rekonstrukci v pravidelném intervalu určeném nasazují další konkrétní zásahy mikrokoberce, plošné vysprávky mozaikových trhlin.

mluvčí 16,
——————–
Do tohoto přístupu, zdá se, ale zatím máme ještě daleko.

mluvčí 26,
——————–
Tzv. výtluky, že se spravují, tak tím, že se do nich lopatou hodí prostě balená, outluče se lopatou nebo se v lepším případě zválcuje, to není oprava, postižená část se musí vyříznout, vyčistí i bipenetrovat a sofistikovaně zapravit, což se pořád neděje.

mluvčí 16,
——————–
Díra na cestě z Nehvizd do Lázní Toušeň. Vrátili jsme se k ní podruhé po týdnu. Opravená ve skutečnosti ale není, jenom sem někdo hodil trochu asfaltu a možná uplácel lopatou, tak takhle by to být nemělo. Tady silničáři část cesty opravili, nicméně za ní už zase začíná silniční peklo.

Martin Kupka, ministr dopravy /ODS/
——————–
Je to nekonečný příběh, protože skončíte li na jednom konci kraje s poslední hotovou silnicí, můžete na druhém konci začínat znovu s rekonstrukcí. Ale jde o to, abychom opravdu nahodili ten řemen tak, že už ta pravidelná údržba potom bude v budoucnu zajišťovat trvale kvalitní infrastrukturu.

mluvčí 16,
——————–
Ten řemen už nahazujeme 30 let, tak se to už snad povede. Jde jen o to, aby zase nesklouzl, kam nemá.

Linda Nguyenová, redaktorkaodškodnění za zničené vozidlo
——————–
Upozornili jsme vás na energetickou společnost, která jedné z domácností dlužila desítky tisíc korun na přeplatcích. Klientovi jsme jeho peníze vybojovali zpátky. Po odvysílání reportáže se ale na nás obrátili další z vás, kteří mají co dočinění s lidovou energií, se věnuje Vítězslav Boch.

mluvčí 27,
——————-
Panu kosekovi z Brna dlužila lidová energie přes 75 000 Kč, na dopisy a emaily nereagovala, na zákaznickou linku se nedalo dovolat, když jsme lidovou energii kontaktovali my, pan Kosek měl záhy peníze na svém účtu.

mluvčí 28,
——————–
Dívali jsme se na účet hned, jak jste volal, a zjistili jsme, že už to tam je.

mluvčí 27,
——————–
Po odvysílání reportáže se nám ale ozvali i další klienti stejné společnosti.

Kateřina Vodvářková, redaktorka
——————–
Dívala jsem se na pořad na vaší straně, kde jste řešili problém s vyúčtováním energie u společnosti lidová energie? Maminka již v březnu 2023 požadovala provedení vyúčtování a vrácení přeplatku, který jí nebyl po zúčtovacím období zaslán.

Alice Procházková, redaktorka
——————–
Vrácení přeplatku jsem urgovala dvakrát doporučeným dopisem a sedmkrát emailem. Obracím se na vás s prosbou, co mám dělat?

mluvčí 29,
——————–
Jsem důchodce, ročník 1948 a pro mě to rozhodně není zanedbatelná částka, prosím vás tedy o pomoc při finančním vypořádání s uvedenou firmou tak, aby mě tuto částku neprodleně vrátili na můj účet.

mluvčí 27,
——————–
Pět klientů a dohromady přibližně čtvrt milionu, který jim lidová energie na přeplatcích dlužila. To jsme nemohli nechat jen tak.

mluvčí 30,
——————–
Lidová energie mamince dlužila celkem 25 030 78 Kč.

mluvčí 31,
——————–
To bylo 68 126. A tady jenom tedy za předcházející rok 14.

mluvčí 32,
——————–
70 31 000. Jedná se o případ matky mé manželky. Dostala fakturu ve výši asi 220 000 Kč, použili jiný ceník, takže měla v podstatě vyúčtováno asi třikrát větší částku. Psal jsem několik mailů na různé adresy a jednou mi zavolala nějaká paní účetní, a když jsem to vysvětlil, tak nám poslala opravné vyúčtování, takže místo nedoplatku řádu desetitisíců tam byl přeplatek 92 000.

mluvčí 33,
——————–
Řešila jsem s nimi vyúčtování za rok.

mluvčí 34,
——————–
22, protože tchán zemřel 8. ledna. 23, vůbec se nám neozývali na maily, nereagovali, až na paní notářku, tak stejně i ta na to čekala devět měsíců, než se vyjádřili vůbec. Konečnou částkou 36 565 Kč.

mluvčí 27,
——————–
Lidová energie je poměrně malý dodavatel. V průběhu roku ztrácela klienty a v prosinci měla jen 571 odběrných míst na elektřinu a 316 na plyn. Stížnosti zákazníků na její praktiky ale přesto pořádně zaměstnávali Energetický regulační úřad.

mluvčí 35,
——————–
Když bychom vzali loňský rok, tak pokud vezmeme počet zákazníků jednotlivých dodavatelů a vynásobili bychom je počtem stížností na ty dodavatele na ERÚ, tak lidová energie opravdu patřila k obchodníkům nejzmiňovanějším.

mluvčí 27,
——————–
Klienti si nejčastěji stěžovali na nevrácené přeplatky nebo na nedodaná vyúčtování.

mluvčí 35,
——————–
Proto jsme také lidové energii udělili nejvyšší pokutu roku 2023 ve výši takřka dva a čtvrt milionu korun právě za nevyúčtovávání, další pokuta, kterou jsme udělili, je zatím nepravomocná. Také v letošním roce nám podněty na lidovou energii chodí.

mluvčí 27,
——————–
Příběh je to většinou stejný, klienti se k lidové energii dostali přes zprostředkovatele, tedy někoho, kdo je oslovil a sliboval, že jim zajistí nejvýhodnější ceny elektřiny a plynu. V tomto případě to většinou byla společnost české aukce.

mluvčí 36,
——————–
V lidově energii jsem se dostal.

mluvčí 37,
——————–
Aukci.

mluvčí 36,
——————–
Firma mě tam naverbovala po prostě řekly, jo, aukce budete mít takový a takový ceny.

mluvčí 38,
——————–
A byla to firma české aukce.

mluvčí 36,
——————–
Ano, české aukce.

mluvčí 31,
——————–
Byla tady aukce pochopitelně jako stará.Na hlavu, tak jsem podlehla.

mluvčí 32,
——————–
Uzavřené. Smlouvu na dodávky energie pro lidovou energii v podstatě ani smlouvy.

mluvčí 35,
——————–
Nedodali, zprostředkovatelé, byli aktivní někdy od roku 2018, kdy jsme na ně dostávali celou řadu podnětů. V souvislosti s energetickou krizí. Jejich činnost mírně ustala. Teď opět začíná boj o zákazníka, opět se začínají probou.

mluvčí 27,
——————–
Klienti se shodují, že v prvních letech nebyly s lidovou energií problémy. Potíže se začaly kupit až v poslední době, kdy společnost neposílala včas vyúčtování, a když už jej klienti dostali, tak na přeplatky, které na něm byly uvedené, už většinou čekali marně. A co v takovém případě můžeme dělat?

mluvčí 39,
——————–

V první řadě je dobré vyrozumět přímo lidovou energii, aby tento přeplatek vrátila, to lze i jakkoliv. Dopisem e mailem. Pokud na tuto společnost nebude reagovat, lze zaslat například předžalobní výzvu, poté to lze vymáhat i soudně.

mluvčí 27,
——————–
Máte také možnost si přeplatek takzvaně započíst proti zálohám? Svému dodavateli pošlete vyrozumění o úkonu započtení a nebudete platit zálohy až do chvíle, než tím vyčerpáte částku, kterou vám dluží. Je to jednostranný krok, dodavatel to nemůže odmítnout, nelze ale zálohy jen tak přestat platit? Dodavatele musíte upozornit dopředu.

mluvčí 39,
——————–
Pokud by tak neučinili, ohrozil by například černý odběr, případně odstřihnutí dodávek energií.

mluvčí 27,
——————–
Bohužel klienti lidové energie, kteří nás oslovili, většinou tuto možnost využít nemohli. Smlouvy se společností jim končí letos a přeplatky jsou tak vysoké, že by je nestihli vyčerpat. Peníze chtěli vrátit zpátky na účet. Plynová energie s nimi ale měsíce nekomunikovala, a tak ještě předtím, než jsme za nimi vyrazili natáčet, jsme ji oslovili my. Dnes je středa 31. ledna, natáčení s klienty lidové energie máme domluvené na pondělí, ještě předtím ale pošleme společnosti email. Minule to zabralo a přeplatky vrátila. Tak uvidíme.

mluvčí 38,
——————–
Vy jste mi včera volal, že jste se podíval na účet, co jste zjistil.

mluvčí 36,
——————–
Zjistil jsem, že ty peníze tam jsou. Do halíře, a to jsem jako, to se mně tak strašně ulevilo.

mluvčí 31,
——————–
Včera syn.Šel do bankovnictví.

mluvčí 40,

mluvčí 40,
——————–
A ejhle, dal si zázrak.

mluvčí 31,
——————–
Dostala jsem peníze na účet, opravdu moc a moc děkuju.

mluvčí 34,
——————–
V sobotu ráno, když jsem vstávala do práce, tak mně pípl mobil. V 6:30 a na účtě naskočil peníze, celý přeplatek od té lidové energie. Maminka byla nadšená.

mluvčí 32,
——————–
Babičce přišla z těch 92 082 1000. Proběhlo tam nějaké vzájemné započtení pohledávek, takže v tomto směru ten plyn byl víceméně nyní vypořádán vaší.

mluvčí 30,
——————–
Zásluhou. V sobotu nám bylo připsáno 25 378 Kč. Maminka z toho byla opravdu šťastná a moc vám děkuje za to.

mluvčí 27,
——————–
I s případem pana koseka, kterému jsme pomohli minule po našich natáčeních vrátila lidová energie klientům přibližně 320 000 Kč, peníze nešly z účtu společnosti, ale od spolumajitele a jednatele lidové energie Tomáše Zabloudila. V prosinci to vysvětloval tak, že na účtu společnosti je exekuce a ze svého to posílá, aby se pan Kosek Dočkal peněz. Když jsme se ho teď ptali, jestli ostatní klienti čekají právě kvůli exekuci, na otázku neodpověděl.

mluvčí 41,
——————–
Přeplatky pán zabloudil, uhradil a navíc se vám nebude vyjadřovat.

mluvčí 42,
——————–
Protože jste poškodil jeho.

mluvčí 41,
——————–
Dobré jméno, a tudíž od vás očekává omluvu.

mluvčí 27,
——————–
No, ačkoliv se k případům klientů, na které jsme ho upozornili, pan Zabloudil postavil čelem. Tak my si myslíme, že omlouvat by se tu měl někdo jiný.

Linda Nguyenová, redaktorka
——————–
Ačkoliv měl příběh dobrý konec a klienti se dočkali svých peněz, upozornili nás na další závažné okolnosti celého případu.

mluvčí 27,
——————–
Někteří klienti našli ve schránce dopisy se smlouvou od jiného dodavatele od společnosti strong Energy.

mluvčí 29,
——————–
Rádi bychom vám poděkovali za vaše rozhodnutí odebírat elektřinu plyn od naší společnosti strong Energy, s. r. o. Chceme vás ubezpečit, že si vašeho rozhodnutí velmi vážíme.

mluvčí 30,
——————–
Maminka nekontaktovala, oni ještě psali, že po telefonické domluvě maminka netelefonovala, všechno vyřizuju já za maminku.

mluvčí 27,
——————–
Dopis přišel na hlavičkovém papíře, v obálce byla vyplněná smlouva a plná moc, aby strong Energy mohl za klientku ukončit smlouvu s lidovou energií. Podobný dopis přišel i dalším klientům, na obálce bylo logo společnosti české aukce, která přitom není u ERÚ registrována jako zprostředkovatel. V dopise se mimo jiné píše, že klientům lidové energie hrozí, že za nevýhodných podmínek skončí u tzv dodavatele poslední instance.

mluvčí 29,
——————–
Připravili jsme pro vás jednoduché řešení, které snadno provedete z pohodlí vašeho domova. Cílem tohoto návrhu je předejít komplikacím s dodávkami zajišťovanými dodavateli poslední instance a zamezit neoprávněnému černému odběru na vašem odběrném místě.

mluvčí 27,
——————–
Dopis tentokrát není na hlavičkovém papíře a chybí i podpis, je na něm ale uvedený kontakt na infolinku strong Energy, také je v něm napsáno, že zákazníkům nehrozí sankce za ukončení smlouvy s lidovou energií. I tady byla v obálce vyplněná smlouva a plná moc. Pro strong Energy. Projednání s lidovou energií.

mluvčí 31,
——————–
Píšou mě prostě, že lidová energie bude asi končit a že bych se měla přihlásit prostě tady k té.

mluvčí 36,
——————–
Společnosti. Tam bylo napsaný, že jenom ať podepíšu to a pošlu jim to zpátky, takže jsem to pomačkal, zahodil do koše.

mluvčí 27,
——————–
Pod dopisem, který přišel jedné z klientek lidové energie, je jako jednatel strong Energy podepsán Jaroslav Kolman. Dopis přitom přišel v době, kdy podle obchodního rejstříku už se společností neměl mít nic společného. Kolman je také jednatelem společnosti elga s. Energy, ta patří českému energetickému holdingu, předsedkyní jeho správní rady je Dana Votýpková. Ta byla před Kolmanem jednatelkou strong Energy i elga s. Energy a její syn je Tomáš Zabloudil. Společnost přitom odmítá, že by klienty konkurence oslovovala.

mluvčí 29,
——————–
Není pravdou, že bychom tyto či jiné zákazníky společnosti lidová energie kontaktovali s nabídkou změny dodavatele energie. Společnost strong Energy v říjnu 2023 změnila majitele i jednatele a pan Kolman od 13. 10. Již není oprávněn společnost strong Energy zastupovat. V této věci jsme už byli dokonce kontaktováni ze strany úřadu na ochranu hospodářské soutěže, kterému jsme je sdělili. Totéž s tím, že naše společnost si plní povinnosti v oblasti zpracování osobních údajů a jestli dobře vědoma svých zákonných povinností. Podle informací, které se nám podařilo v této věci získat, dopis zákazníci dostali od společnosti, která organizuje výběr dodavatele.

mluvčí 27,
——————–
Istrong Energy si odnesl pokutu od ERÚ, konkrétně za uvádění nepravdivých informací do centrálního systému operátora trhu.

mluvčí 35,
——————–
Přestože se jedná o poměrně marginálního dodavatele, tak už jsme ho dvakrát pokutovali. Nejprve dostal sankci v roce 2021 ve výši 70 000 Kč a následně o rok později 32 000 Kč.

mluvčí 27,
——————–
Podněty klientů, že je oslovil jiný dodavatel s tím, že ví o problémech společnosti, která jim dodává energie. ERÚ řeší. Od loňského roku.

mluvčí 35,
——————–
Je na místě velká obezřetnost, už jenom z toho důvodu, že vyvstává poměrně logická otázka, jakým způsobem se nějaká třetí strana dozvěděla o tom, že náš dodavatel má mít nějaké problémy a kde na nás vzal kontakt.

mluvčí 27,
——————–
Na úskalí podpisu podobné smlouvy upozorňují i spotřebitelské organizace.

mluvčí 39,
——————–
Co hrozí? Primárně to, že ukončí tu smlouvu s původním dodavatelem? Pokud je to smlouva na dobu určitou, tak se k tomu zpravidla váže nějaká smluvní pokuta, kterou budou nuceni uhradit.

mluvčí 27,
——————–
A zaslaná smlouva byla na tři roky. Během nich by bez sankcí prakticky nemohli změnit dodavatele, nicméně pokud byste smlouvu zaslanou poštou podepsali, tak mějte na paměti, že ji můžete bez postihu vypovědět ještě do patnáctého dne od zahájení dodávek novou společností.

Linda Nguyenová, redaktorka
——————–
O nekalostech, které vás můžou stát peníze nebo majetek, byste měli včas vědět, upozorní vás na ně naše pravidelná rubrika šméčko týdne. Tak pojďme na to.

mluvčí 43,
——————–
V různých skupinách na sociálních sítích se objevuje odkaz na článek o údajném únosu malé holčičky. Je to ale podvod. Jak upozornil web krimi Plzeň, pokud na článek klikne, objeví se vám kopie zpravodajského webu, když si čtenář chce pustit přiložené video, které má únosce zachycovat, je stránkou vyzván k ověření věku přihlášením na sociální síť Facebook. Pokud ale přihlašovací údaje vyplní, odešle je podvodníkům.O úspory přišla a s dluhem u banky skončila čtyřiapadesátiletá žena z Prostějova, ta naletěla podvodníkovi, který jí zavolal a tvrdil, že má u jeho společnosti v přepočtu asi 400 000 Kč. Kryptoměnách. Žena mu poskytla vzdálený přístup ke svému účtu i platební kartě. Podvodník si na ni vzal půjčku ve výši 150 000 a peníze si hned převedl na svůj účet.Před nebezpečím při přeprodejích lístků na fotbalové zápasy varoval na stránkách zabývajících se podvody v internetových bazarech fanoušek pražské Sparty. Ten se přes sociální sítě snažil získat vstupenky na vyprodaný zápas, jiný uživatel mu je za 800 Kč nabídl, když mu ale fanoušek poslal peníze, lístky nezaslal a už se neozval. Před podobnými praktikami varoval nedávno i fotbalový klub. Fanoušci, kteří si lístky kupují mimo oficiální prodejní kanály, navíc riskují i zneplatnění vstupenky.

Linda Nguyenová, redaktorka
——————–
Myslete na to, že pokud teď sami řešíte nějaký problém kvůli nevýhodné koupi, anebo s úřady, nebojte se na nás obrátit. Jsme tu pro vás my a pořad na vaší straně, děkuju, že jste byli s námi. A na viděnou opět za týden.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.