Poradna ke karcinomu prsu 

foto: marin-FreeDigitalPhotos

ČRo Dvojka – Poradna

Karcinom prsu patří k nejčastějším nádorovým onemocněním u žen, výskyt rakoviny prsu v České republice stále stoupá a proto jsou tedy tak důležitá preventivní vyšetření.
Jaké jsou rizikové faktory onemocnění, jaké jsou možnosti léčby, to nám v poradně řekne náš host, paní Dr. Katarina Šuta Kimle z první chirurgické kliniky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. A dostanete možnost ptát se na to, co vás k tématu zajímá.
Karcinom prsu patří k nejčastějším nádorovým onemocněním u žen. Dá se to v případě České republiky nějak vyčíslit? Abychom měli jasnější představu?

Dr. Katarina Šuta Kimle,
——————–
Ano, dá. Ročně je zachyceno cca 5000 nových onemocnění jako nově diagnostikovaných onemocnění u žen.

moderátorka
——————–
My určitě všichni víme, že existují screeningové programy právě v rámci prevence rakoviny prsu. Pro koho jsou a kdo je vlastně tou ohroženou skupinou, kdo by si na to měl dávat primárně pozor.

Dr. Katarina Šuta Kimle,
——————–
Tou vlastně nejohroženější skupinou pacientek, u kterých hrozí riziko vzniku karcinomu prsu je od 40 let nahoru a potom zase po sedmdesátým pátým roce věku klesá.

moderátor
——————–
jaké jsou symptomy rakoviny prsu?

mluvčí 2,
——————–
Tak může sí žena nahmatat sama bulku Buď v prsu, nebo v podpaží, může dojít k změně tvaru toho prsu, znakem pokročilejšího onemocnění třeba může být i taková pomerančová kůže na prsníku. Změna žilní kresby vtažením, může to být třeba i vtažená bradavka nebo vyboulení.

moderátorka
——————–
když žena přijde s takovými obtížemi třeba k vám do ordinace čeká jistě vyšetření, známe asi sonografické vyšetření, mamografické vyšetření, na jakém principu pracují.

mluvčí 2,
——————–
Mamografické vyšetření, pracuje na principu rentgenu, kdy se udělá v podstatě jako rentgenový snímek toho prsu takovým speciálním přístrojem, není to klasický rentgen, jako známe třeba srdce, plíce a ultrazvukový vyšetření, pracuje na podkladě ultrazvukový vln, tam se používá speciální sonda, dělá ho přímo lékař a je vhodný spíš pro pacientky jakoby mladší, kdežto mamografie už potřebuje to prso takzvaně vyvinutější, řidší, takže to je pro pacientky právě od čtyřicátého roku výše ideální.

moderátor
——————–
Ty výsledky, ta informace z mamografu nebo ze sona jsou srovnatelné nebo je to tak, že třeba jedno je třeba ještě potvrdit, druhý nebo jedno je kvalitnější, druhé ne.

Dr. Katarina Šuta Kimle,
——————–
Jedno je potřeba doplnit druhým. U mladších pacientek začínáme většinou sonografickým vyšetřením. Když je tam nějaký podezřelý nález, tak doplňujeme mamograf, kdežto u těch starších pacientek, po čtyřicátém roku věku zase začínáme mamografem, protože ta žláza už prošla určitým vývojem a je to pro ten rentgenový přístroj lépe přehledný.

moderátorka
——————–
A v jakých intervalech máme chodit na sonografické, mamografické vyšetření?

Dr. Katarina Šuta Kimle,
——————–
Na mamografické vyšetření? V rámci toho screeningovýho programu se chodí každý dva roky a u rizikových pacientek lze doplnit sonografem v tom meziintervalu.

moderátor
——————–
my tady častokrát slýcháme při návštěvách lékařů, že mezi ty rozhodující faktory ohledně rozvoje onemocnění a možnosti léčby, je důležitá včasnost, včasnost té diagnostiky, jak velkou míru a úlohu hraje právě u rakoviny prsu.

Dr. Katarina Šuta Kimle,
——————–
velmi velkou. Proto vlastně byl zavedený ten plošný s mamografický screening pro pacientky, který jsou v tý rizikový skupině, protože ty časný stadia nádorovýho onemocnění jsou mnohem líp léčitelná a pacientky mají v podstatě téměř stoprocentní šanci na vyléčení.

moderátor
——————–
internet je sice mocný nástroj, ale často se na něm píší úplné nesmysly a takhle se občas můžeme dočíst, že mamografie je nebezpečná. Výsledky výzkumu týmu Evropské komise toto tvrzení vyvrátily. Tedy povězte, jestli se s takovými obavami setkáváte, anebo jestli ten dopad není takový.

Dr. Katarina Šuta Kimle,
——————–
Občas se s těmihle obavami setkáváme, potom vzniká taková epidemie v čekárně, ale jsou to v podstatě velmi řídký dny, kdy se tohleto stává.

moderátor
——————–
Počkejte, opravdu jako potom, ono to vyběhne, ta informace, máte plnou čekárnu?

Dr. Katarina Šuta Kimle,
——————–
Ne, ne, v čekárně vyběhne ta informace takhle, že mamografie je nebezpečná a potom choděj pacientky dovnitř a ptají se, jestli opravdu na tu mamografii musí, jestli je opravdu tak nebezpečná, tak to musíme potom vyvracet, že tomu tak není.

moderátorka
——————–
Jaké jsou ty vaše argumenty.

Dr. Katarina Šuta Kimle,
——————–
Ten screening je nastaven tak, že pro pacientku má přinášet co největší benefit, což znamená, že ta četnost toho mamografického vyšetření jednou za dva roky je postačující na to, aby došlo k záchytu těch časných stadií, aby se co nejvíce omezil záchyt těch intervalových karcinomů, které můžou narůst rychle nebo mezi tím obdobím, abysme pacientku tím radiozářením tolik jako neohrozily, ty dávky, který dostává pacientka u toho mamografu, jsou velmi nízké.

moderátorka
——————–
Z hlediska toho záření. Možná by stálo ještě doplnit, že vlastně sonografické vyšetření to záření nemá.

Dr. Katarina Šuta Kimle,
——————–
Neobsahuje, ano, ale taky jsme už říkali, vlastně není vhodný pro všechny, pro všechny pacientky. Takový ty, který mají Tukový prsa, starší dámy už prostě v důchodovým věku, pro tam už ten ultrazvuk jako primární diagnostický vyšetření prostě není vhodný a může nezachytit.

moderátorka
——————–
Ano, paní doktorko, velmi žádoucí metodou, kterou by ženy měly provádět samy, to je samovyšetření prsu. O tom se mluví dlouhá léta, má ta dlouhodobá diskuze a ta informace, která by k pacientkám měla doputovat, ten žádoucí efekt tedy je samovyšetření prsu, něco, což je dnes naprosto běžné.

Dr. Katarina Šuta Kimle,
——————–
Ano, doporučujeme to všem pacientkám provádět samovyšetření prsu. Mělo by se provádět pravidelně jednou měsíčně u žen, které menstruují ideálně po menstruaci, a u pacientek, které nemenstruuju, tak potom, tak potom si zvolit nějaký jeden den nebo jeden týden měsíci, kdy se na sebe podívá do zrcadla a svoje prsa si dobře prohlídne, protože ona je nejlépe zná a může tam vidět právě ty změny tvaru žilní kresby kůže.

moderátorka
——————–
My jsme si je povídali do té včasnosti záchytu a samozřejmě daleko širší škále možných řešení, jaká jsou v souvislosti S rakovinou prsu.

Dr. Katarina Šuta Kimle,
——————–
Jako jedno z hlavních modalit modality léčby karcinomu prsu je právě to chirurgický odstranění toho nádoru, a když je zachycený nádor včas, tak je předpoklad, že je malý a nebude mít postižený uzliny. To znamená, že pacientka bude mít mnohem menší chirurgický zákrok, stačí odstranit ten nádor s lemem zdraví tkáně. A první spádovou strážní uzlinu.

moderátor
——————–
Možná to budete muset dovysvětlit, když mluvíte o strážné uzlině, ne všichni, například já, vědí, o co přesně jde.

Dr. Katarina Šuta Kimle,
——————–
Ta Strážná uzlina, to je uzlina, která hlídá tu danou oblast, pro prso jsou to většinou uzliny v podpaží a ona vlastně je ta první uzlina, která přijde na ránu, když se ten nádor rozhodne šířit se lymfatickými cestami a je předpoklad, že když se v ní nebudou nacházet nádorový buňky, takže se nebudou nacházet ani v ostatních, v ostatních uzlinách, takže stačí odstranit tuhle tu jednu, někdy bývají dvě, ale rozhodně je to pro pacienta menší zátěž než odstraňovat všechny.

moderátorka
——————–
někdo z našich posluchačů využil telefonního čísla k nám do studia, tudíž má právo se ptát. Hezké dopoledne, vítejte u nás.

mluvčí 4,
——————–
Dobrý den. Dobrý den, tady je posluchačka Marie. Mám 72 let a mám nalezen prsutaženou hodně bradavku, byla jsem na mamografickém vyšetření v srpnu a tam mně paní doktorka řekla, že mám to vyšetření v pořádku, a když jsem jí teda ukázala tu bradavku, tak mě ještě i ultrazvukem prohlížela a řekla, že to není problém. Tak teď bych se chtěla zeptat, jestli mám až za dva roky, nebo jestli se tomu vám nějak věnovat.

Dr. Katarina Šuta Kimle,
——————–
Já bych se možná ještě zeptala posluchačky, jak dlouho tu vtaženou bradavku takhle má?

mluvčí 4,
——————–
Půl roku, možná i víc, jako možná i déle. Já jsem tomu nějak nevěnovala pozornost, až jsem to teda paní doktorce ukázala.

Dr. Katarina Šuta Kimle,
——————–
Já bych možná zašla trošku ještě dřív a zejména, jestli tam třeba byla nějaká ještě sekrece, něco vytýkalo z tý bradavky, ale i když ne, tak asi bych možná ještě jednou zašla, zejména pokud se to mění.

moderátorka
——————–
Když říkáte dříve, tak za jak dlouho asi.

Dr. Katarina Šuta Kimleí 2,
——————–
Když to bylo v srpnu, tak už možná bych šla.

moderátor
——————–
Zajímalo by nás i to, že se občas mluví v souvislosti s karcinomem prsu také o mužích. Vy už jste mluvila o tom čísle, co se týče ženské populace, jak je to s muži, tam je samozřejmě ten výskyt pravděpodobně daleko menší, ale přece jenom je.

Dr. Katarina Šuta Kimle,
——————–
Ano, to tvoří 1 % všech záchytů karcinomu prsu. Jsou muži, ty jsou i vyjmutý ze statistik, protože jinak by nám to kazili.

moderátor
——————–
To my děláme, my to kazíme těm ženským.

moderátorka
——————–
Paní doktorko, možná ještě důležitá informace, pokud se u někoho v rodině objevil karcinom prsu, můžeme hovořit v souvislosti s ním o nějaké genetické zátěži, o dědičnosti? Měly by tyto ženy být třeba pozornější?

Dr. Katarina Šuta Kimle,
——————–
Ano Zejména pokud to bylo, pokud ten příbuzný měl ten karcinom v mladým věku třeba do těch 40 let, tak tam určitě přijde na řadu nějaký častější sledování nebo začít dříve, pokud takhle ty příbuzní třeba měli nějakou agresivní formu toho nádoru v mladým věku, tak tam už přichází na řadu i se zeptat svýho ošetřujícího lékaře, jestli by nebylo vhodný podstoupit genetický vyšetření.

moderátor
——————–
A poslední otázka, pokud už je detekován karcinom prsu, je provedena léčba, případně operační zásah atd. jaká je recidiva nebo možnost recidivy toho onemocnění? Jaká možná prognóza vyléčení.

Dr. Katarina Šuta Kimle,
——————–
U těch karcinomů, které jsou tzv. hodný, to znamená, obsahují hormonální receptory, jsou u starších dam, mají malé procento dělících se buněk, tam je ta prognóza velmi dobrá, ale potom jsou tady agresivní nádory, které se mohou objevit u mladých pacientek a tam právě se snažíme jakoby zamezit ty recidivě tím, že začneme dříve a mnohem agresivněji léčit a léčit ty pacientky, ale prognóza karcinomu prsu, pokud je zachycen včasně, tak je stále považována za dobrou.

moderátorka
——————–
Pozitivní informace na závěr. Těch není nikdy dost. Naším hostem ve studiu byla paní Dr. Katarína Šuta kimle, děkujeme za návštěvu a mějte se dobře, hodně zdraví.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.