Dovoz konopí je drahý, senioři si raději sami vaří

Gram léčebného konopí z Nizozemska vyjde na sedm eur (v přepočtu 175 korun). A Nizozemci navíc omezují vývoz. Dovoz do ČR tak bude stačit zhruba jen pro 139 nemocných. Přitom v Česku bylinu potřebuje až dvaceti tisíc lidí.

Pěstování konopí se stalo velkým hitem mezi mnoha seniory. Vidí v něm naději. Jenže – dostat se oficiálně k této bylině je těžké. Paradoxně. Ačkoliv už od dubna platí legalizace konopí pro léčebné účely, kvůli byrokratickým zákrutám zákona trh stejně pořádně nefunguje. Proč?

Jednak první rok se nesmí konopí v Česku pěstovat, ale jen dovážet. A to mastičky prodražuje. Náměstek ministra zdravotnictví Martin Plíšek už dříve řekl, že kvůli legislativě zatím přichází v úvahu ze začátku dovoz z Nizozemska.

Přitom konopí dokáže levněji vypěstovat Izrael a pěstují je i v sousedním Rakousku, odkud však sušené rostliny nevyvážejí.

Gram sušeného konopí z Nizozemska vyjde asi na sedm eur, tedy v přepočtu zhruba na 175 korun. Navíc Nizozemci mají svá omezení pro vývoz léčebného konopí – maximálně padesát kilogramů za rok a zároveň nejvýše sto kilogramů za tři roky.

Od dovozu z této země si přitom české ministerstvo zahraničí slibovalo, že pokryje spotřebu tuzemských pacientů. Jenže bude stačit zhruba jen pro 139 nemocných.

Lékař Tomáš Zábranský, který léta bojuje za možnost předepisovat konopí, přitom odhaduje, že v Česku bylina může pomoci až dvaceti tisícům lidí.

Zábranský také upozorňuje, že 30 gramů měsíčně je nedostatečná dávka, a odhadl, že rozumným stropem by bylo 250 gramů na měsíc a jednoho pacienta.

„To nebyla naše aktivita, ale aktivita poslanců,“ reaguje na propočty Plíšek, kterého informace o nizozemských limitech zaskočila. Podle něj vyhláška stále není dokončena. „Doufám, že je udělaná na základně odborných podkladů, a pokud se zjistí, že ne, tak se bude muset upravit,“ slíbil.

Seniorům tak nezbývá, než aby marihuanu sami pěstovali a vyměňovali si recepty na masti: Třeba čtvrt kila tuku, padesát gramů konopí, tři hodiny v troubě a den nechat vychladnout.

Holandské ministerstvo zdravotnictví uvedlo, že o dovozu už se u něj informovalo několik českých firem. Žádná z nich však podle holandské strany nebyla seriózním zájemcem. Firma Bedrocan, která je nyní jediným pěstitelem konopí v Nizozemsku, pak doplnila, že podle ní skutečné zájemce odrazuje cena suroviny.

Mladá fronta Dnes

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.