O únosu asistentky mentálně postižených se tajuplně mlčí

Budou to již dva měsíce, co v Pákistánu unesli dvě mladé Češky. O tom, kde se Hanka a Antonie nachází, v jakém jsou stavu a zda jsou vůbec ještě naživu, přitom žádné informace nejsou. Podle bezpečnostních expertů ale stále existuje šance, že se dívky vrátí domů.

Čtyřiadvacetiletá Hana Humpálová a pětadvacetiletá Antonie Chrástecká byly uneseny ve středu třináctého března. Po počáteční mediální hysterii vyhlásilo ministerstvo zahraničí informační embargo a na veřejnost nepouští žádné informace. Rodiny, ministerstvo zahraničí ani přátelé nechtějí o únosu mluvit.

„Ministerstvo zahraničních věcí samozřejmě koná, ano, poměrně intenzivně ve spolupráci s ostatními státními úřady. Nemůžeme říci jakoukoliv novou mediální informaci,“ uvedl v TV Barrandov mluvčí ministerstva zahraničních věcí ČR Karel Šrol.

„Jestli to, že dneska nikdo o ničem nemluví, znamená, že se něco děje, to já neumím říct. Ono se to může takové vysvětlení nabízet, ale taky to tak nemusí být, bohužel,“ míní  bezpečnostní poradce Andor Šándor. Podle něj šance tu pořád je. „Dokud se nenajdou mrtvá těla, tak nikdy nemůžeme říct a prohlásit, že ty dívky byly zlikvidovány,“ dodal.

Unesená Hanka pracovala v pražské kavárně Vesmírna, kde pomáhala lidem s mentálním postižením. Na přání rodiny se zaměstnanci odmítají s novináři bavit. Hanka docházela i do vinohradského Rubikon centra, kde pomáhala propuštěným vězňům.

Antonie pochází z Kladna. Také ona pomáhala potřebným. Svědčí o tom fotky na nástěnce místního dobrovolnického centra. Na jedné z nich je se svou mentálně postiženou kamarádkou Míšou. Míšu s otcem sice reportéři TV Barrandov zastihli, o únosu se ale bavit nechtěli.

„Já si myslím, že i kdyby ti její nejbližší, což znamená maminka a sestra, něco třeba věděly, tak bůhví jestli by jim vláda nezakázala mlčet z bezpečnostních důvodů,“ poznamenala kamarádka Antonie Lucie Čambálová.

Situace v Pákistánu je v současné době velmi napjatá. Policie a armáda se soustředí hlavně na zajištění bezpečnosti kvůli volbám a pátrání po českých dívkách se tak podle všeho dostává na druhou kolej.

invArena – zpracováno na základě reportáže TV Barrandov

Ozbrojenci v Pákistánu napadli tým zdravotníků, zabili policistu

V pondělí 20.5. ozbrojenci v severozápadním Pákistánu napadli tým zdravotníků provádějících očkování dětí proti obrně a zabili policistu, který je měl chránit. Informovala o tom agentura AP.

K útoku se zatím nikdo nepřihlásil, odpovědnost ale zřejmě padá na islámské ozbrojence. Ti za očkováním vidí celou škálu konspirací a při podobných útocích už v minulosti zabili několik zdravotníků i policistů.

invArena

3 komentáře

  1. Myslím, že naděje je, ten švýcarský pár byl „osvobozen“ až po 8 měsících. Tihle hoši nikam nepospíchají.
    Cestovat po této zemi je jako ruská ruleta, 5krát ji někdo projede v pohodě a diví se, proč v novinách píšou o zlých talibancích, a po šestém průjezdu si už člověka stopnou zakuklenci.

  2. Pouze držet naději. To, že se o dívkách nic neví 4 měsíce může svědčit o čemkoliv, jen ne o věcech dobrých. Jestli bude nakloněn přehršel osudu a dívky se vrátí, netroufám si odhadnout v jakém stavu. Pochybuji, že by je únosci zaměstnávali jako samaritánky, uklízečky nebo ošetřovatelky, když je vlastně mají ve své moci a mohou si s nimi dělat, co se jim zamane, prodat, využívat – o horších možnostech raději neuvažuji. Nejlepší verze by byla žádost o výkupné – ta však nepřišla a pravděpodobně už nepřijde.
    Nějaká jejich kamarádka s podivným nickem Terinkapykupyku, s mentalitou sedmiletého dítěte, stejně naivní jak unesené dívky, tady na facebooku otravuje svými žvásty. Kdyby se raději připravila na případný návrat unesených, udělala by lépe. Budou potřebovat pomoc. Už jen proto, že se na ně vrhne spousta příživníků, aby z jejich trápení vytloukli kapitál, kariéru, či popularitu.
    O výkupné požádáno nebylo, a to není dobře. Fandím krokům MZ – jediná možnost, jak se k něčemu pozitivnímu propracovat.

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.