Vláda o důchodové reformě  

ilustrační foto: Jari / MorgueFile

ČT 1 – Události

V úterý by vláda měla schvalovat návrh chystané důchodové reformy. Materiál, který mimo jiné prodlužuje věk odchodu do penze, kritizuje opozice. S jejími zástupci chce ministr práce znovu jednat. Hnutí ANO ale normu považuje za neopravitelnou. V týdnu jeho politici navíc oznámili, že už nebudou s vládou konzultovat věci strategického charakteru.

Mělo to být druhé společné jednání prezidenta, ministra práce a zástupců hnutí ANO. Jenže židle těchto politiků zůstaly prázdné. Už na konci minulého týdne uvedly, že se další takové schůzky nezúčastní.

Marian Jurečka, ministr práce a sociálních věcí, předseda strany /KDU-ČSL/
——————–
Byl bych rád, aby tady zvítězila zodpovědnost za tento stát, za občany nad politikařením a alibismem.

Alena SCHILLEROVÁ, předsedkyně poslaneckého klubu /ANO/
——————–
Vláda to zřejmě projedná bez ohledu na cokoliv, Sněmovna, tam to má v rukou pětikoalice, takže my určitě budeme mluvit a budeme vysvětlovat, proč jsme proti tomu.

redaktorka ČT
——————–
Poslanci by se měli návrhem začít zabývat na přelomu května a června, ministr práce očekává, že finální schvalování bude do konce prázdnin. Podle premiéra se měla reforma udělat už před lety.

Petr Fiala, premiér, předseda strany /ODS/
——————–
Bude-li to bez opozice, a já jsem byl vždycky ten, který říkal, pojďme se na tom domluvit, bude to bez opozice. Ale bude to. Protože nic jiného se udělat nedá.

redaktorka ČT
——————–
Výhrady má i druhé opoziční hnutí. Na další jednání o podobě úprav jsou zástupci SPD připravení.

Lucie Šafránková, místopředsedkyně sněmovního sociálního výboru /SPD/
——————–
Ale pokud tam bude zvyšování věku odchodu do důchodu nad 65 let a snižování nově přiznaných důchodů, tak tam určitě u těchto parametrů budeme jednoznačně navrhovat návrh na zamítnutí.

Pavla PIVOŇKA VAŇKOVÁ, místopředsedkyně sněmovního sociálního výboru/STAN/
——————–
Mě by zajímalo, jaké mají jiné řešení. Protože opravdu není jiné řešení než snižovat důchody nebo zvýšit zdanění, anebo posunout ten věk odchodu do důchodu.

redaktorka ČT
——————–
Podle ministra práce je úprava navrženého mechanismu možná. Princip zvyšování věku odchodu do penze je ale podle něj nevyhnutelný.

Česká televize.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.