Zažila nejhorší bolest. Mladá žena měla sedm měsíců napůl otevřenou lebku

ilustrační foto: MorgueFile

Bylo jí osmnáct, když se to stalo. Do té doby zdravá Anna Gasparovich pocítila obrovskou bolest hlavy, která ji doslova svalila na podlahu. Následoval převoz do nemocnice, kde doktoři hodiny bojovali o její život. Diagnóza: Levostranná spastická hemiparéza způsobená krvácením do mozku. Mladá žena má za sebou pět operací hlavy a 7 měsíců prožila s napůl otevřenou lebkou kvůli otoku mozku.

Anna Gasparovich, které je dnes 23 let, se vždy dobře učila. Maturitu zvládla s vyznamenáním a s nadšením se připravovala na další studium na vysoké škole. Vše se ale změnilo ve chvíli, kdy začala kvůli prasklé arteriovenózní malformaci (abnormální chuchvalcovité spleti cév; pozn. red.) náhle krvácet do mozku.

Když se tehdy osmnáctiletá dívka probudila z třítýdenního kómatu, pochopila, kolik úsilí bude muset vynaložit, aby se mohla vrátit do plnohodnotného života. Během více než čtyř let se dokázala zvednout z invalidního vozíčku a později odhodit i hole. Levá ruka však stále nefunguje. Anička tak není schopna vykonávat základní každodenní aktivity včetně osobní hygieny. Přesto nepřestává snít o tom, že se jí zdraví úplně vrátí.

Nesnesitelná bolest ji povalila na zem

Jednoho rána se Anna Gasparovich probudila stejně jako jindy. Cítila se plná energie a odešla do koupelny vyčistit si zuby. Když však stála před zrcadlem, ucítila najednou ostrou bolest rozbíhající se po celé hlavě.

„Všechno se změnilo během jediné vteřiny. Začala jsem křičet z plných plic. Byl to ten druh nesnesitelné bolesti, kdy víte, že je s vámi něco hluboce v nepořádku. Jsem přesvědčená, že to byla nejhorší bolest, jakou jsem kdy zažila. A jakou lze vůbec zažít,“ vzpomíná Anička na chvíli, kdy se jí změnil život.

Její rodiče nebyli v tu chvíli doma, ale naštěstí byli přítomni prarodiče. Babička proto okamžitě zatelefonovala mamince Aničky, která následně přivolala záchranku.

„Moje poslední vzpomínka z toho dne je, že ležím na podlaze v obrovských bolestech. Babička v panice křičí do telefonu a říká mámě, aby okamžitě přijela domů,“ pokračuje Anna Gasparovich.

Otok mozku, 5 operací a komplikace

Když Anna dojela do nemocnice, lékaři rodičům oznámili, že se jedná o arteriovenózní malformaci (AVM), která praskla a způsobila masivní krvácení do mozku. Příčina však zůstala neznámá. Podle lékařského týmu se Anička údajně mohla s malformací už narodit. Nebo se jí mohla vytvořit v průběhu života. Následně lékaři dívce diagnostikovali levostrannou spastickou hemiparézu.

„Tři dny po krvácení jsem navíc přestala reagovat na léky, které mi podávali. Můj mozek začal rychle otékat. Neurochirurgové z Ústřední vojenské nemocnice proto museli provést urgentní operaci, při níž mi odstranili velkou část kosti v hlavě,“ popisuje komplikace mladá žena. Celému týmu by chtěla za záchranu svého života, ale i mozku, moc poděkovat.

Další tři týdny prožila Anna Gasparovich v kómatu. Po něm následovala infekce močových cest a porucha funkce slinivky, která neustála nápor léků. V nemocnici proto dívka zůstala další dva měsíce, odkud byla později převezena do specializovaného rehabilitačního centra. Tam zůstala více než 4 měsíce.

Poté se Anna mohla konečně vrátit domů. Tenkrát ovšem ještě netušila, že je teprve na začátku své cesty.

Polovina těla Anně nefungovala

„Po mrtvici mě rodiče nosili i na záchod. Nemohla jsem ani sedět. Povzbuzovali mě, když jsem dělala znovu svoje první krůčky. I když jsem od té doby udělala obrovský pokrok, moje ruka stále nefunguje. Nejsem schopná vykonávat ani ty nejzákladnější každodenní aktivity. Celá tato zátěž zůstává na mých rodičích,“ říká s vděčností v hlase mladá žena.

Krvácení zasáhlo Aniččin mozek na pravé straně a z velké části ho poškodilo. Následkem toho tehdy 18leté dívce ochrnula levá strana těla. To ale nebylo vše. Sedm měsíců musela žít s polootevřenou lebkou, zatímco všichni čekali, až ustoupí otok mozku. Po celou dobu přitom nosila helmu, aby nejzranitelnější orgán v těle ochránila. Během té doby navíc bojovala se dvěma stafylokokovými infekcemi v jizvě na hlavě.

Defekt v hlavě zakryl sval ze stehna

Až po víc než půl roce konečně nastal čas mozek zakrýt. „Chirurgové mi místo zahalili ručně vyrobeným implantátem z palacosu (kostní cement, který se využívá při opravách kloubů; pozn. red.). Po operaci jsem však měla v hlavě stále malou díru. O půl roku později jsem proto musela na další operaci, při které mi kost z palacosu nahradili 3D implantátem. Ten již dokonale seděl,“ pokračuje Anička.

Po čtvrté operaci však dívce stále chyběla téměř polovina obličeje a v hlavě měla viditelnou propadlinu. Obrátila se proto na plastického chirurga Andreje Sukopa, který provedl mimořádnou operaci.

„Vyřízl mi sval z vnitřního stehna a přišil mi ho na obličej, aby ho zrekonstruoval. Operaci provedl za dlouhých 8 hodin. Ke svalu přišil všechny cévy a nervy, aby se mohl pohybovat a přijímat krevní tok,“ popisuje náročnou rekonstrukci svého obličeje Anna Gasparovich.

Doufá v úplné uzdravení

Aby se jednoho dne mohla Anička přiblížit co nejvíce k životu, který žila předtím, denně cvičí. Pravidelně také navštěvuje různé lékaře a píchá si mnoho bolestivých botulotoxinových injekcí v naději, že se jí podaří snížit svalové napětí a pomůže jí to posunout se zase o kousek dál.

„Sním o úplném uzdravení. A také o tom, že dokončím univerzitu a splním si své životní cíle a ambice. Jsem si jistá, že jednoho dne budu moci jezdit na kole se svými dětmi v parku a celý tento příběh jim budu již zdravá vyprávět,“ přemýšlí o budoucnosti Anička, která i přes četné zdravotní komplikace začala studovat ekonomickou fakultu na České zemědělské univerzitě.

Kromě rehabilitací existuje ještě jedna cesta. Ta může radikálně zlepšit Aniččin zdravotní stav a také jí pomoci odstranit časté bolesti hlavy. Jedná se o terapii kmenovými buňkami, která má potenciál zlepšit regeneraci jejího mozku a urychlit náročné a zdlouhavé uzdravování. Je však velmi nákladná a Aniččini rodiče, kteří jsou již v důchodu, nemohou dceru finančně podpořit.

Chcete-li Aniččce pomoci, můžete jí na terapii kmenovými buňkami přispět prostřednictvím sbírky na portálu Znesnáze21: https://www.znesnaze21.cz/sbirka/nadeje-pro-anicku-po-5-operacich-hlavy. Chybí jí ještě 150 000 korun, které by chtěla vybrat do konce června.

Spastická hemiparéza/hemiplegie

Jedná se o nervosvalový stav, který způsobuje, že jsou svaly na jedné straně těla v neustálé křeči.

Poškození na levé straně mozku ovlivňuje pravou stranu těla a naopak.

„Postižená strana těla je ztuhlá, slabá a má nízké funkční schopnosti. Ve většině případů je horní končetina postižena mnohem více než dolní. Někteří pacienti se spastickou hemiplegií trpí pouze lehkým postižením, přičemž v těžkých případech může být jedna strana těla zcela ochrnutá. Závažnost spastické hemiplegie závisí na stupni poškození mozku nebo nervů,“ tvrdí Psychoterapeutická databáze.

Spastická hemiplegie může vzniknout již v děloze, při narození, po mozkové příhodě, úrazu hlavy, poranění mozku, infekci či malformaci žil.

Kateřina Němcová

Brněnský deník

https://brnensky.denik.cz

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.