Poruchou příjmu potravy trpí i baculky

Mentální anorexií a bulimií trpí převážně velmi štíhlí až vyhublí lidé. Závažnými poruchami příjmu potravy však trpí i lidé s nadváhou nebo obézní. Jejich prokletím je záchvatovité přejídání a noční návštěvy lednice.

Ve dne svoje chutě se sebezapřením překonají, ale v noci již nemohou svoji chuťˇna jídlo – „vlčí hlad“ – ovládnout a  jsou schopní vyjíst takřka celou lednici. Těžko se ale k tomu přiznávají, proto diagnostikovat tyto problémy bývá obtížné.

Poruchy příjmu potravy se projevují abnormálními stravovacími návyky, které mohou být jednak způsobeny nedostatečným příjmem jídla, na druhou stranu jeho přemírou. Oba stavy způsobují psychickou labilitu a významně ovlivňují tělesné zdraví.

„Povědomí veřejnosti o poruchách příjmu potravy je relativně vysoké, málokdo ale tuší, že těmito zdravotními problémy trpí i lidé s nadváhou a obezitou,“ upozorňuje lékařka Šárka Slabá, psycholožka projektu VZP Žij zdravě.

Je to v hlavě

Obézní pacienti bývají pod dohledem praktických lékařů, o to více překvapí, jak je komplikované u nich poruchy příjmu potravy odhalit a začít správně léčit.

Odborníci je totiž posílají k psychologům nebo psychiatrům často pouze v případech, kdy zjistí, že trpí depresí.

„Přejídání a další formy nesprávného stravování ovlivněného psychikou tak nezřídka stojí stranou pozornosti odborníků,“ varuje psycholožka Slabá.

Sami si lžou

Pacienti si podle specialistů poruchy příjmu potravy velmi často nepřiznávají. „I když si je nakonec uvědomí, skrývají je nejen před zdravotnickým personálem, ale i před svým okolím. Pokud máte podezření, že vašeho blízkého trápí některý z problémů uvedených v tabulce Na co si dát pozor, obraťte se na psychologa,“ radí Šárka Slabá. Varovným signálem mohou být i neodůvodněné výkyvy nálad, smutek, plačtivost či výbuchy vzteku.

NA CO SI DÁT POZOR

ZÁCHVATOVITÉ PŘEJÍDÁNÍ

Je to jedna z nejčastějších poruch příjmu potravy, kterým nezřídka trpí ženy mladší 45 let. Dokáží sníst větší množství jídla, než je obvyklé, a v kratším časovém intervalu, což ústí v nepříjemnou plnost. Přejídání bývá také spojeno s pocity viny, depresí a především se znechucením sebou samým. Takhle nemocný konzumuje o samotě, protože se za množství snědeného jídla stydí. Problém je alarmující, když se záchvaty přejídání vyskytují v posledních šesti měsících ve frekvenci alespoň dvakrát týdně.

KONTINUÁLNÍ JEDENÍ

Problémem je v podstatě neustálý příjem menšího množství potravy. Osoba postižená tzv. grazingem ztrácí kontrolu nad svým stravováním. Také u ní se dostavují výčitky, pocity viny a vlastního selhání.

NOČNÍ PŘEJÍDÁNÍ

Také noční přejídání se odehrává několikrát týdně. Po probuzení obézní pacient zamíří k lednici, kterou je schopen během krátké chvíle doslova vyjíst. Více než čtvrtina denního příjmu kalorií je tak konzumována po večeři nebo v průběhu noci. Ráno přicházejí výčitky a opětovné najetí do nestabilních kolejí dietního režimu.

 

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.