Děti s vadami zraku přišly o svou školku. Mají se více začlenit

Speciální mateřinka v Karviné-Fryštátě určená pro děti se zrakovými vadami se zavírá. Důvodem je dnes všude prosazovaný požadavek začleňování do zdravé většiny. Dětí musí začít chodit do klasických mateřských školek.


Integrovat, integrovat, stěhovat. Přísnější mezinárodní kritéria posuzování dětí se zrakovou vadou mají na svědomí, že se mateřská škola v Karviné-Fryštátě, specializující se právě na zrakově hendikepované předškoláky, musí zavřít.

„Zpřísnila se kritéria pro zařazování dětí se zrakovými vadami do speciálního školství. Děti s lehkými očními vadami musejí do klasických mateřských škol, aby se lépe začlenily mezi ostatní,“ vysvětluje novinky ředitelka Mateřské školy Klíček Eva Daňková.

Kvůli novému nařízení nezbylo, než k 1. září letošního roku mateřskou školu v ulici Karola Sliwky zavřít a nabídnout rodičům náhradní prostory. „Jinak to vyřešit nešlo. Měli bychom vzhledem k novému posuzování pouze třináct dětí, což je pro fungování mateřské školy málo. Kapacita je dvacet dětí.“ podotkla ředitelka.

Mateřská škola Klíček naštěstí disponuje v Karviné ještě jednou budovou, kde se zaměřují na výchovu předškoláků s vadou řeči, sluchu, tělesně postižených, či autistů. Teď k nim přibudou i děti s vadami zraku. „Rodiče sedmi dětí využili nabídky náhradních prostor. K tomu přibudou dvě nové děti. Zbylí zrakově postižení předškoláci šli do klasických mateřských škol,“ upřesnila Eva Daňková.

Rodiče nesou stěhování těžce. „Byli z toho smutní, ukápla i nějaká ta slzička. Děti zde opravdu měly rodinné prostředí, ale nebyla jiná možnost,“ dodává Daňková. Že jde o nešťastné řešení, si myslí i učitelky. „Je to škoda, děti tady měly opravdu vynikající podmínky, teď si budou muset zvykat na nové prostředí,“ podotkla jedna z nich.

Eva Daňková slibuje, že se zrakově hendikepovaným dětem dostane speciální pedagogické péče i v budově Mateřské školy Klíček v Karviné- Hranicích. Nicméně, rozhodnutí posílat lehce zrakově postižené děti do klasických školek jí přijde nerozumné.

„Já si osobně myslím, že to je krok zpět. Děti v normálních mateřských školách nedostanou takovou péči, a zrak s nimi nikdo nebude procvičovat tak, jako ve specializované školce. Výsledky byly opravdu obrovské. Za jeden rok se dítěti zlepšil zrak až o jednu dioptrii,“ dodala ředitelka.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.