Emoce nestačily, dvě školy v Přerově definitivně sloučí

Dvě základní školy v Přerově budou definitivně od začátku příštího školního roku sloučeny. Rozhodnutí zastupitelů včera nezvrátilo ani emotivní vystoupení rodičů, kteří se obávají, že postižené děti nebudou mít v nové škole dosavadní možnosti.

Rodiče podpořila i opozice, která dokonce navrhla odvolat náměstka Dušana Hluzína (TOP 09), který má školství na starosti. Rodiče však pro změnu rozhodnutí nezískali potřebnou většinu.

Do čela sloučené ZŠ Mateřídouška, kde se postižené děti učí se zdravými, a Základní školy J. A. Komenského v Hranické ulici už město vybralo i novou ředitelku. Podle rodičů radnice slučuje neslučitelné, obávají se, že na potřeby postižených dětí nebude brán takový zřetel.

„Je to utlumování, ne-li likvidace vzdělávacího systému Mateřídoušky. Toto sloučení mění úplně všechno, bohužel v neprospěch našich dětí,“ řekla včera na zastupitelstvu jedna z matek Pavlína Lužová. Podotkla, že stěhování školy vyjde na půl milionu korun. Za stejnou částku mohla podle ní Mateřídouška zřídit nové oddělení.

Obavy rodičů však nová ředitelka Věra Václavíčková včera na zastupitelstvu odmítla. „Jsem si plně vědoma velké zodpovědnosti a příležitosti vytvořit v Předmostí novou moderní inkluzivní školu. Integrovat lze i ve velké škole, a to i s opravdu jistými výsledky. Specifikum Mateřídoušky rozhodně nezanikne,“ vzkázala.

Město podle náměstka Hluzína vedla k tomuto kroku snaha uspořit. Školy jsou od sebe vzdáleny asi jen 300 metrů, ani jedna nemá více než 200 žáků. „Jsem připraven za to nést politickou odpovědnost,“ řekl Hluzín.

Primátor Jiří Lajtoch řekl, že je přesvědčen, že bude nová vize sloučené školy naplněna.

Mladá fronta DNES

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.