Němci by uvítali nulovou toleranci k alkoholu za volantem

Většina Němců by uvítala zavedení nulové tolerance pro alkohol za volantem. Ukazují to výsledky průzkumu společnosti GfK, které zveřejnil deník Handelsblatt. V současnosti je v Německu povoleno řídit až s 0,5 promile alkoholu v krvi; nulová hranice platí pouze pro začátečníky, kteří mají řidičský průkaz méně než dva roky.

V průzkumu se pro absolutní zákaz řízení pod vlivem alkoholu, jaký platí například v Česku, vyslovilo 70 procent všech dotázaných. Mezi řidiči podporuje nulovou toleranci k alkoholu za volantem 66 procent respondentů.

Podpora úplného zákazu řízení pod vlivem alkoholu podle Handelsblattu souvisí s tím, že lidé si nejsou jisti, kolik piva nebo vína mohou vypít, aby se udrželi v povoleném rozmezí. Čtyři pětiny účastníků průzkumu uvedly, že kvůli obavám z překročení hranice raději před jízdou nepijí vůbec.

Podle německého autoklubu ADAC se řidiči vážící méně než 60 kilogramů mohou dostat přes povolenou hranici 0,5 promile už po vypití půl litru piva nebo jedné skleničky vína před jízdou.

Přestože Německo do jisté míry alkohol za volantem toleruje, v případě dopravní nehody je i menší množství alkoholu v krvi považováno za přitěžující okolnost. Řidičům, kterým policie po nehodě naměří více než 0,3 promile alkoholu, hrozí odebrání řidičského průkazu, v případě vážné nehody i vězení.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.