Přes 65 pct. dětí ochutnalo alkohol, rodiče to vědí

Přes 65 procent jedenáctiletých dětí ochutnalo alkohol, a to i pod dozoren rodičů, zkušenost s touto legální drogou má 83 procent českých dětí od 11 do 15 let věku. Zjistilo to Fórum Pijte s rozumem, které pro vyšší informovanost žáků, rodičů i lektorů spustilo novou verzi webových stránek www.pijsrozumem a www.pobavmeseoalkoholu.cz.

Jsou na nich statistiky konzumace alkoholu, údaje o doporučených denních dávkách či rady, jak rodiče a učitelé mohou hovořit s dětmi o alkoholu, na co je upozornit i jak děti mohou zdvořile odmítnout nabídku alkoholu.

„Jako zásadní problém v prevenci se stále jeví osvěta v rodině i škole. Třetina rodičů považuje za ideální věk na rozhovor s dětmi o alkoholu období mezi patnáctým a osmnáctým rokem. To už je ale často pozdě, většina dětí okusí alkohol před jedenáctým rokem,“ řekl dnes novinářům viceprezident Unie výrobců a dovozců lihovin ČR Vladimír Darebník.

Z dlouhodobých průzkumů vyplývá, že největším vzorem v chování, a tedy i v pití alkoholu, jsou pro děti rodiče. Postoj, který si v dětství vytvoří, je bude provázet celý život. Podle ankety fóra téměř třetina školáků od 11 do 15 let věku s rodiči o pití alkoholu nemluvila, přitom stejné procento dětí v anketě potvrdilo, že to už někdy s alkoholem přehnalo. Žáci, kteří hovoří s rodiči o alkoholu, se podle odborníků k pití stavějí rozumněji, především víc vědí o jeho zdravotních rizicích.

Josef Šedivý ze sdružení Sananim, jež pomáhá lidem závislým na alkoholu i nelegálních drogách, vidí jako problém to, že dospělí často vnímají alkohol jako společenskou záležitost. „Přiťuknutí si skleničkami se stalo symbolem úspěchu a moci. Dospělí pak při rodinných oslavách přimhouří oči a dovolí dětem si také připít. Často si neuvědomují, že tím přispívají k tomu, že děti během dospívání vnímají pití na oslavách jako povinnost a těžko se jim alkohol odmítá,“ varoval.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.