Obézní shodí třetinu váhy díky plastu ve střevě

Bandáž žaludku? Už ne. Lékaři představili novou metodu léčby obezity u diabetiků. Na půl roku až rok zavedou do těla pacienta plastový „rukáv“, který pomůže člověku snížit váhu až o 30 procent.

Devětačtyřicetiletá Jana Hejlová byla těžkou diabetičkou a trpěla obezitou. Chtěla zhubnout, ale cukrovka jí to nedovolila. To, že nebyla hubenější, jí zase zhoršovalo cukrovku. Ven z tohoto začarovaného kruhu, který trápí až statisíce Čechů, jí pomohl experiment lékařů pražského Institutu klinické a experimentální medicíny. Ti jí do tenkého střeva zavedli půlmetrový plastový „rukáv“, který zamezuje vstřebávání živin. Při operaci ani pacientku neuspávali.

„V těle pomůcku vůbec necítím. Byla jsem těžká diabetička, po zákroku mi odebrali část inzulinu, některé léky. Dala jsem dolů sedm kilo, z toho tři tuku, v pase mám méně o deset centimetrů,“ popsala pacientka s tím, že nemoc se jí před zákrokem nedařilo zvládat ani za pomoci diety.

Nový způsob léčby nadváhy u pacientů s cukrovkou II. typu včera lékaři představili veřejnosti. „Nyní počítáme s touto léčbou pro obézní diabetiky. V budoucnu by mohla sloužit i pro léčbu samotné obezity,“ upozornil gastroenterolog IKEM Marek Beneš.

Systém se nazývá Endobarrier a lékaři s jeho pomocí léčí pacienty od srpna. Zatím jej v těle má čtveřice lidí s cukrovkou. Lidí s touto nemocí přitom v Česku rok od roku přibývá. Nyní má diabetes II. typu diagnostikováno 800 tisíc lidí včetně prezidenta Miloše Zemana.

Přednosta hepatogastroenterologické kliniky IKEM Julius Špičák také upozornil, že v Česku trpí obezitou či nadváhou každý druhý člověk. Obezita přitom není jen problém vzhledu. „Jsou s ní spojená kardiovaskulární onemocnění, ortopedické, kožní komplikace, jaterní selhání, nádory a především diabetes,“ připomenul Špičák.

Pomůcka připomíná odolné igelitové střevo. „Rukáv“ je vyrobený ze silikonového plastu, který nedráždí trávicí systém. Léčebná pomůcka má 60 centimetrů, tenké střevo zhruba tři až pět metrů. „Plastový rukáv kopíruje průměr tenkého střeva. Nic se nezužuje,“ upozornil Beneš.

Endoskopický zákrok, kdy je plast pod rentgenem do těla zaveden, trvá zhruba 20 minut. Pacient při něm není v anestezii, systém se do těla vkládá skrze ústa a jícen a lékaři nepoužívají skalpel.

Plast v těle pacienta zůstává půl roku až rok, pak jej lékaři vyjmou. Váha pacienta se za tu dobu může snížit až o 30 procent. Evropské lékaře však překvapilo, že i po vynětí „rukávu“ příznivý efekt na onemocnění přetrvává další měsíce až léta. Proč, to přesně zatím nevědí.

V Česku zatím léčba plastovým střevem, které vyrábějí Američané a stojí 77 tisíc korun, není oficiálně registrovaná, ale v Evropě se již začíná používat a do konce příštího roku by ho i čeští lékaři chtěli vložit do střev celkem čtyřiceti lidí.

Mladá fronta Dnes

Hana Válková

 

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.