Nevidomí usednou za volant auta i traktoru

Může nevidomý usednout za volant auta, zastřílet si nebo se projet na kole? Snadné to sice není, ale není to ani nemožné. Přesvědčit se o tom mohou lidé, kteří si o víkendu najdou cestu na chebské letiště. Ztráta zraku totiž nemusí být jednosměrnou cestou k izolaci.

Na uzavřeném chebském letišti si v sobotu 7.9.  nevidomí a slabozrací z celého Karlovarského kraje, pochopitelně pod dozorem zkušených instruktorů, vyzkoušejí, co obnáší řízení nejen osobního auta, ale také traktoru, nebo dokonce autobusu.

„Autoškola Beetle z Chebu nám zapůjčí na tuto akci jedno osobní auto, ostatní vozidla nám poskytne chebská Autoškola integrované střední školy. Celá akce se uskuteční za odborné instruktáže učitelů autoškol,“ řekl pracovník chebského Tyflocentra Emil Miklóš. Ten si ovládání auta vyzkoušel už před několika roky a stále na neobyčejný zážitek vzpomíná.

„Jakmile jsem poprvé usedl za volant, cítil jsem, jak mi stoupá krevní tlak. Vzrušení se stupňovalo, když jsem otočil klíčkem a motor naskočil. Je to fantastický pocit, když pomalu a s citem pouštíte spojku a současně přidáváte plyn a cítíte, jak se auto rozjíždí,“ řekl Miklóš, podle nějž i krátká zkušenost za volantem umožňuje zrakově postiženým lépe pochopit, co se děje, když jedou autem jako spolujezdci. A zbavit je strachu a nejistoty.

„Teď už mám z jízdy autem mnohem lepší pocit. V duchu si říkám, teď řidič řadí, pouští spojku. Připadá mi, jako bych trochu vůz ovládal s ním,“ podotkl Emil Miklóš. Pochopení našli zrakově postižení i u chebského Ultralight clubu. V sobotu mohou malá letadla bez rozpaků prozkoumat hmatem.

„Jistě dojde i na mnohé zvídavé dotazy, které nám letci rádi zodpoví,“ věří Miklóš.

Na sobotní akci si mohou lidé prohlédnout vybrané kompenzační pomůcky pro zrakově postižené, které jim usnadňují život. Například šablony pro psaní nebo rozpoznání bankovek, měřidla hladiny, hodinky, teploměry či mobilní telefony a počítače s hlasovým výstupem.

„Prohlédnout lze také prodejní výstavku výrobků z proutí, keramiky, textilií a vosku, zhotovené frekventanty rekvalifikačních kurzů v Praze na Dědině,“ dodal Emil Miklóš.

Mladá fronta DNES

A jak akce dopadla? aneb nevidomí si dělali „řidičák“

Zrakově postižení si užívali v sobotu neobvyklé zážitky na chebském letišti. S pomocí instruktorů autoškol si mohli vyzkoušet, jaké je to řídit osobní auto, traktor nebo dokonce nákladní vůz.

„Podobnou akci jsme uspořádali už po šesté, je to pro nás příležitost, vyzkoušet si to, co je pro ostatní samozřejmé,“ řekl vedoucí chebského Tyflocentra Emil Miklóš.

Na letiště letos zavítalo téměř šest desítek zrakově postižených. Hlavně z Chebu a okolí, ale také z Karlovarského kraje. „Přijeli i nevidomí z Prahy, České Lípy nebo Ústí nad Labem,“ doplnil Emil Miklóš, podle nějž si většina řízení vyzkoušela.

Ten je vděčný za podporu autoškoly Beetle i chebské Integrované střední školy, která přistavila traktor a nákladní vůz a zajistila instruktory.

Třešničkou na dortu byl pro účastníky akce i speciální řidičský průkaz, k jehož získání bylo ale nutné zodpovědět dvě náhodné otázky z pravidel silničního provozu.

„Je to ohromný zážitek. Vyzkoušel jsem si jízdu v osobním i v nákladním autě. Nejvíc na mě asi zapůsobila jízda v traktoru. I když byl hodně hlučný a trochu skákal,“ zhodnotil dvaatřicetiletý Tomáš Vrchlavský z Podhradu u Chebu.

„Jsem rád, že jsem se dokázal rozjet bez velkého cukání, že jsem si to mohl prožít a vyzkoušet,“ podotkl Vrchlavský, který má jen minimální zbytky zraku. „Vidět jsem přestal asi v pěti letech. Jsem vlastně docela rád, že si to nepamatuji. Dítě to snáší asi lépe než dospělý, nemá takové psychické problémy,“ naznačil Tomáš.

Možnost vyzkoušet řízení nebyla zdaleka jedinou atrakcí setkání na chebském letišti. „Mohli jsme si auta i traktor osahat, stejně jako ultralehká letadla. Kdo chtěl, mohl se i proletět. To už ale bohužel nebylo zadarmo,“ poznamenal Emil Miklóš.

Organizátoři z krajské servisní organizace pro zrakově postižené připravili i tandemové kolo. Velký zájem byl o střelbu elektronickým paprskem z policejní pistole ráže 7.65 na ozvučený cíl.

Na letištní plochu si našli cestu i lidé z Chebu a okolí. Ti se mohli seznámit s kompenzačními pomůckami, které nevidomým a slabozrakým pomáhají překonávat úskalí běžného života. Například šablony pro psaní nebo rozpoznání bankovek, měřidla hladiny, hodinky, teploměry či mobilní telefony a počítače s hlasovým výstupem.

„Připravili jsme prodejní výstavku výrobků z proutí, keramiky, textilií a vosku, zhotovené frekventanty rekvalifikačních kurzů v Praze na Dědině,“ dodal Emil Miklóš. O příjemnou atmosféru se tradičně postarali nevidomí zpěváci a hudebníci.

Mladá fronta DNES

Michal Houdek

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.