Nadace Jana Pivečky zaplatí postiženým práci

Slavičínská Nadace Jana Pivečky připravila projekt, který zapojí zdravotně postižené do běžného, zejména pracovního života.

Akce Zkuste to s námi vytipuje 24 lidí, kteří absolvují rekvalifikaci a dostanou práci – nadace bude přitom půl roku zaměstnavatelům zcela hradit mzdu pro tyto osoby. „První lidé nastupují do práce už v listopadu,“ řekla šéfová nadace Božena Filáková.

Region kolem Slavičína a Valašských Klobouk patří v kraji mezi ty, ve kterých je obtížné najít práci. Zdravotně postižení jsou tam navíc v ještě horší situaci než ostatní nezaměstnaní.

Program nadace má téměř čtyři miliony korun, které jsou určeny zejména lidem do 30 let, kteří jsou zcela bez praxe nebo ji mají jen minimální. Projekt okrajově nabízí místa také lidem do 45 let.

„Chtěli jsme umožnit zaměstnavatelům zaměstnat takového člověka – někteří jsou schopni plného úvazku, jiní částečného,“ uvedla Filáková, která doufá, že alespoň několik účastníků projektu získá stálé zaměstnání.

„Firma se sama rozhodne, jestli si toho člověka nechá. Minimálně je to pro ně další dobrý bod do životopisu,“ zdůraznila Filáková.

Důležitý je podle ní fakt, že zdravotně postižení nezůstávají v izolaci. Nadace našla práci v restauracích, při úklidu i místo správce počítačové sítě či v administrativě.

Mladá fronta DNES

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.