Babiš s Němcovou se shodli, že sociální systém nefunguje. Řešení ale mají rozdílná

Andrej Babiš (ANO) a Miroslava Němcová (foto, ODS) se utkali v předvolební debatě televize Nova. Hovořili také o problémech v sociálním systému, kdy pro postižené děti nejsou peníze na drahou léčbu a musí tak prosit dárce. Přečtěte si, jak by situaci chtěli řešit.

Za poslední tři měsíce Televize Nova zveřejnila osmnáct případů dětí, které nemají peníze na nákladnou léčbu, která by jim mohla pomoci a nebo na nadstandardní kompenzační pomůcky. Rodiče jsou tak zoufalí, že musí prostřednictvím televize žádat lidi o pomoc. Ti naštěstí vždy pomohou. Všichni se ale shodují, že by měl pomáhat hlavně stát a pojišťovny, ne občané, kteří navíc často mají také hluboko do kapes.

Redaktorka:
Pane Babiši, nemyslíte si, že tady stát hrubě selhává?

Andrej Babiš, lídr hnutí ANO:
Určitě selhává. Já jsem založil nadaci, kde jsme dali sto milionů korun právě na tyto organizace. Dali jsme na Paraple, do škol, na Šluknovsko.
Stát musí vybrat peníze a spravedlivě je přerozdělit, ale to tady teď nefunguje takže stát nemá peníze.
My tedy chceme, aby stát vybral peníze a fungoval racionálně, tedy aby vybrané peníze byly spravedlivě přerozděleny.

Miroslava Němcová lídr ODS:
Ty příběhy postižených dětí vedou k otázce, zda zdravotní systém funguje tak jak má? Já si myslím, že funguje na velice vysoké profesionální úrovni. Medicína se neustále vyvíjí a naši odborníci mají spoustu úspěchů.
Na druhou stranu je evidentní, že tady něco hapruje.
Proč je možné, že když přijdete do některých nemocnic, tak prosperují, mají ty nejlepší odborníky a oddělení a některým se prostě nedaří. Myslím si, že je to špatným vedením nemocnic.
My budeme právě prosazovat, aby vznikala skutečně specializovaná oddělení s těmi nejlepšími odborníky, ale ne aby byla v každé nemocnici, na to jednoduše nejsou v systému peníze. Peníze prostě musí jít přímo hlavně na ta specializovaná oddělení.

Redaktorka:
Jak je možné, že když si lidé platí zdravotní pojištění, tak i přesto nemají zaručenou zdravotní péči, nemocnice jsou v dluzích? Nebylo tady něco zanedbáno a jak z toho ven?

Miroslava Němcová:
Já jsem přesvědčena, že je to vše hlavně o schopném managementu jednotlivých nemocnic, protože jak už jsem řekla, některým nemocnicím se daří a některým ne. Je tedy potřeba se na ty horší podívat a změnit management, aby se jim také dařilo.

Neměl by na to být tlak politiků?

Miroslava Němcová:
Já jsem přesvědčena, že je to hlavně otázka zdravotních pojišťoven a jednotlivých nemocnic. Tlak politiků může být, ale leží to stejně vše na pojišťovnách.

Andrej Babiš:
Já si myslím, že nejdůležitější je odpolitizovat VZP. Tam se nejvíce plýtvá. Na pojištění se ročně vybere 260 miliard, ale pak se s nimi špatně nakládá, takže peníze tam jsou, ale je potřeba s nimi racionálně nakládat. VZP by měli vést odborníci a ne politici.

invArena

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.