Léčení se psy se osvědčilo. Bude pokračovat

ilustrační foto: Paolo Neo / public domain photos

V blanenské nemocnici už rok využívají canisterapii. Je součástí rehabilitace hlavně u dlouhodobě ležících pacientů na interním oddělení

ilustrační foto: Paolo Neo / public domain photos

Blanensko – Ambra a Garia. Dvě fenky Flat coated retrievera terapeutky a speciální pedagožky Mariky Zouharové vrací lidi do života. Postižené i dlouhodobě nemocné. Děti, dospělé nebo staré lidi. Dokáží na jejich tváři i v těžkých chvílích vykouzlit úsměv a dobrou náladu. Při canisterapii pomáhají dlouhodobě nemocným lidem v Nemocnici Blansko. Už rok.
Na léčebný kontakt se psem se dlouhá léta zaměřují také v Základní škole speciální v Blansku. Několikaleté zkušenosti s canisterapií mají i v blanenském Senior centru či Nemocnici Milosrdných bratří v Letovicích. „Canisterapii jsme poprvé vyzkoušeli loni u dlouhodobě ležících pacientů následné péče interního oddělení. Po roce jsme tuto službu nyní vyhodnotili jako velmi přínosnou a budeme ji poskytovat dál. Zdarma. Lidé ji vnímali velmi pozitivně a byl o ni zájem,“ uvedla mluvčí Nemocnice Blansko Kateřina Ostrá.

Pes i na lůžku

S fenkami chodí do blanenské nemocnice jednou týdně zkušená terapeutka Marika Zouharová. S nemocnými prostřednictvím psů cvičí individuálně nebo ve skupině v tělocvičně. „Lidé psy hladí, češou nebo jim hází míček. Někdy je s nimi pes přímo na lůžku. Odbourává to stres a posiluje jemnou i hrubou motoriku pacientů. Na pejsky se těší a je vidět, že s nimi se jim vrací úsměv do tváří a dobrá nálada,“ uvedla Zouharová. Její terapie pomáhá například lidem po mrtvici.
Mluvčí blanenské nemocnice dodala, že pes je při canisterapii součástí rehabilitace a fyzioterapie. Lékaři nejdříve vytipují vhodné pacienty, a pokud ti mají o canisterapii zájem, tak jim službu nabídnou. „Napomáhá procvičování různých částí těla, prohřívá je. Velmi významnou a úspěšnou metodou je polohování nemocných pomocí psů. Už svou přítomností dokáže pes vyvolat dobrou náladu všude tam, kde je jí nedostatek. A o tom, že úsměv léčí, není pochyb,“ řekla Ostrá.
Zdůraznila, že kontakt se psem a canisterapeutem je pro dlouhodobě nemocné vítaným zpestřením a obrovskou motivací. „Aby byla procedura úspěšná, nestačí však jen kontakt se psem, ale současně musí probíhat také účinná fyzioterapie. Veškeré cvičení je v režii fyzioterapeutky a pes v podstatě pomáhá pacienta motivovat k prováděné rehabilitaci,“ upřesnila Ostrá.
Terapii se psy v blanenské nemocnici využívá například Hynek Novotný. „Psy mám rád, u rodičů v Jedovnicích mám bígla. Až tu Ambra s Gariou znovu budou, rád zase přijdu,“ řekl Novotný.

Důchodci se těší

Se speciálně vycvičenými fenkami chodí Marika Zouharová pravidelně už několik let také do blanenského Senior centra. Dvakrát týdně. Jednou do domova pro seniory a jednou do domova se zvláštním režimem. „Canisterapie je u starých lidí velmi oblíbená. Na psy paní Zouharové se vždycky moc těší. Hladí je, krmí, povídají si s nimi. Jsou uvolnění a mají dobrou náladu,“ uvedla vedoucí úseku sociální péče v blanenském Senior centru Jiřina Prátová.
V boskovické nemocnici zatím canisterapii nevyzkoušeli. Ale podle primáře anesteziologickoresuscitačního oddělení Vladimíra Zemánka se to může v budoucnu změnit. „V současnosti máme v nemocnici dvanáct lůžek následné péče. Situaci monitorujeme. Pokud bychom v budoucnu rozšiřovali kapacitu a mezi pacienty byl o canisterapii zájem, tak o ní budeme uvažovat,“ řekl Zemánek.

Více fotografií na www.blanenskydenik.

JAN CHARVÁT
Týden u nás

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.