Operací na robotu vrátili lékaři pacientce chuť k jídlu

Na Homolce odstranili lékaři pacientce bolesti, které jí nedovolovaly normálně jíst. Příčinou bylo zúžení aorty vyživující horní část zažívacího traktu. Při ojedinělé operaci cévní chirurgové tepnu uvolnili z útlaku okolní tkáně, pacientce se ulevilo.

Ilustrační obrázek – licence snímek „Image courtesy of arztsamui / FreeDigitalPhotos.net“.

Na Homolce odstranili lékaři za pomoci robota třiačtyřicetileté pacientce bolesti, které jí nedovolovaly normálně jíst. Příčinou bylo zúžení aorty vyživující horní část zažívacího traktu. Při ojedinělé operaci cévní chirurgové tepnu uvolnili z útlaku okolní lymfatické a nervové tkáně, pacientce se okamžitě ulevilo.

„Už třetí den po výkonu mohla pacientka sníst bez obtíží řízek, což předtím bylo zcela nemyslitelné,“ ocenil primář Nemocnice Na Homolce Petr Štádler, který operaci vedl.

Problém způsobilo poměrně vzácné onemocnění zvané Dunbarův syndrom. Utlačenou aortou nemůže proudit dostatek krve, to se projevuje bolestivými pocity po jídle, buď jen jako tlak, nebo i ostřejší píchání či křeče. Postižený se cítí přesycený i po malém množství jídla a nezdravě hubne.

Podobné projevy mohou mít i jiná onemocnění, proto se Dunbarův syndrom obtížně zjišťuje. Internista Pavel Rutar vysvětlil, že nemoc potvrdili po složitějším zkoumání až vyšetřením cév na CT. Žena měla chorobu vrozenou, donedávna se nijak neprojevovala. Co ji spustilo, se přesně nedá určit.

Při zhruba tříhodinové operaci se chirurgové dostanou k určené části tepny nástroji z pěti malých vstupů. Už druhý den po operaci mohla žena jíst bez obtíží kašovitou stravu, po šesti dnech byla propouštěna domů. Pokud by se operace dělala velkým řezem přes břicho, hojení by trvalo několikanásobně déle. Navíc by na břiše zůstala velká jizva, v níž by se mohla časem udělat kýla, která by se musela také operovat. Po robotické operaci zůstaly ženě na břiše jen zcela malé jizvičky.

Homolka je mezinárodním školicím centrem robotické chirurgie. Od roku 2005 tamní lékaři provedli téměř 300 robotických cévních operací. Operují se zejména břišní aorty a pánevní tepny, provádějí se ale i jiné typy výkonů.

Štádler je uznávaným odborníkem na robotické cévní operace v Evropě i v zámoří, školí lékaře po celém světě. Je předsedou podvýboru pro robotickou cévní chirurgii americké společnosti pro miniinvazivní robotiku se sídlem v Los Angeles. Vyučoval postupy robotických operací cév v USA, Polsku, Rusku, Indii a Jižní Koreji a nyní chystá spolupráci s britskými odborníky.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.