V Paříži voperovali první autonomní umělé srdce na světě

Ve Francii bylo pacientovi implantováno první umělé plnohodnotné srdce na světě, jež nemusí být hadičkami  napojeno mimo pacienta na vnější přístroje a tepe autonomně.

Krevní čerpadlo vyvinula francouzská společnost Carmat. Běžet má v těle pacienta bez jakéhokoli dalšího zásahu pět let.

Nové srdce dostal v pátek pacient trpící srdeční nedostatečností v pařížské nemocnici Georgese Pompidoua.

„Tato první transplantace proběhla uspokojivě,“ oznámila společnost Carmat. Pacient je nyní pod lékařským dohledem, je při vědomí a komunikuje s rodinou.

Prototyp zhotovený skupinou vědců z různých zemí plní v plné míře funkce skutečného srdce, díky senzorům reguluje srdeční tep a příliv krve. Využívá biologické materiály a na jeho vývoji pracovali specialisté deset let.

„Máme z této první implantace radost, ovšem na závěry je příliš brzy, protože jde o první implantaci a od chirurgického zákroku uplynula příliš krátká doba,“ zdůraznil ředitel firmy Carmat Marcello Conviti.

Unikátní bioprotetický přístroj má pomoci tisícům pacientů, kteří dosud každoročně umírají, protože se nedočkají náhradního srdce od dárce.

„Umožní pacientům normální život s tak malou závislostí na medikaci, jak jen to je možné,“ uvedl Alain Carpentier, chirurg a spoluzakladatel firmy Carmat.

Carmat odhaduje, že toto nové umělé srdce by mohlo využít na 100 tisíc pacientů v USA i v Evropě. To představuje tržby více než 16 miliard euro.

„K dispozici jsou již umělá srdce tohoto typu, ale dosud s relativně nízkou autonomií. Toto nové srdce umožní pacientovi se více pohybovat a sníží riziko vzniku krevních sraženin,“ řekl Patrick Nataf, šéf kardiochirurgie v Paris Bichat hospital.

Největším konkurentem je SynCardia, jejíž umělé srdce je jediné, jež je schválené lékovými úřady jak v USA, tak i v Evropě. To bylo již implantováno u 1 200 pacientů. Nejdelší doba, po kterou pacient s tímto srdcem žil, byla necelé čtyři roky.

Dalším známým konkurenčním přístrojem je AbioCor, který vyvinula americká firma AbioMed.

podle agentury Re

uters invArena

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.