Terénní pomoc lidem s mentálním handicapem

Jičínská pobočka sdružení Péče o duševní zdraví rozšířila cílovou skupinu svépomoci a vedle duševně nemocných lidí pomáhá též lidem s mentálním postižením. Mobilní terénní a ambulantní služby pro lidi s mentálním handicapem je svého druhu inovací a v ČR zatím není obvyklá.

Finanční prostředky umožnily zejména zvětšit zdejší odborný tým ze čtyř na šest sociálních pracovníků.

Sociální služby pro lidi s mentálním handicapem mají většinou podobu pobytových zařízení nebo docházkových denních center a stacionářů. Mobilní terénní a ambulantní služby pro lidi s mentálním handicapem s využitím odborné metody case management je svého druhu inovací a v ČR zatím není obvyklá.

Jaký je o službu vlastně zájem? Komentuje to vedoucí jičínského týmu Marek Fiala: „Od začátku roku tuto službu zatím využilo 15 osob, kterým se intenzivně věnujeme. Potřeba sociální pomoci u lidí s mentálním handicapem totiž většinou bývá hodně komplexní. Řešíme podmínky bydlení, finanční hospodaření, vyjednávání s rodinou, jednání na úřadech a zprostředkování mezilidských kontaktů. Smyslem je nejen zlepšit kvalitu života, ale i podpořit schopnost klientů se rozhodovat o svých záležitostech. Počty zájemců o tuto pomoc narůstají. Dělá nám radost, že se o nás většinou dozvědí od svých známých a služba má dobrou pověst.“

Slova klientů

K tomu, jaký má case management pro uživatele služby přínos, se mohou nejpovolaněji vyjádřit oni sami.

Klientka Klára k tomu svým osobitým způsobem vypráví: „S Honzou (pracovníkem PDZ) jsem chodila všude po úřadech a u všeho jsem byla, co se mě týkalo. Teď mám u sebe doklady, rodný list a pas. To jsem dřív neměla. Taky byl Honza se mnou u soudu, aby mě zůstala svéprávnost. To bych nemohla vyzvedávat důchod, a to bych byla vyřízená. Honza mě radil s penězma. Psal kvůli tomu dopisy. Měla jsem dluhy. Tak aby mě zůstalo na bydlení, to jsme spolu spočítali.“

Pro klienta Michala je kreslení mnohem přístupnější formou vyjádření než řeč. Z jeho obrázků (na vloženém snímku) lze porozumět, jak se mu otevřel svět a mezilidské kontakty díky pomoci terénních sociálních pracovníků.

Více se kdykoliv dozvíte na webu www.pdz.cz
Rozšíření pomoci je možné díky dotacím města Jičín, Královéhradeckého kraje a Ministerstva práce a sociálních věcí ČR.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.