Novela pomůže znevýhodněným

Zaměstnavatelé budou zřejmě i v příštím roce dál dostávat příspěvky na mzdy zdravotně znevýhodněných lidí. Tuto kategorii pracovníků zachovává novela o zaměstnanosti, kterou schválila vláda. Aby zákon začal platit, musí ho schválit i zákonodárci a podepsat prezident. 

Kategorie zdravotně znevýhodněných pracovníků v zákoně byla, s Novým rokem by ale přestala existovat. Zdravotně znevýhodněný je takový pracovník, který sice může pracovat, ale kvůli horšímu zdravotnímu stavu jen omezeně. Zaměstnavatel může od úřadu práce získat peníze na 75 procent jeho mzdy, maximálně ale 4000 korun měsíčně.

»Vypadla by velká část osob se zdravotním znevýhodněním, pokud by neměly příspěvky, zaměstnavatelé by se jich mohli zbavovat, « uvedl ministr práce František Koníček. Podle něj se ustanovení nyní týká asi 6400 lidí a celkem by do této kategorie mohlo spadat asi 40 000 lidí.

Novela snižuje i příspěvek pro agentury práce, s nimiž má úřad práce smlouvu na zprostředkování. Nově by místo 5000 korun na uchazeče mohly dostávat 500 korun. Za umístění nezaměstnaného by pak mohly místo 1250 korun mít až 6250 korun, pokud by si člověk místo udržel aspoň půl roku. Návrh zákona snižuje i pokutu za umožnění nelegální práce.

Haló noviny

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.