Dejte peníze na pomoc lidem s handicapem, lákal podvodník

Objevil se další případ, kdy podvodník prosil lidi o peníze. Údajně na pomoc handicapovaným lidem. A jak přišel k razítku? Dala mu ho důvěřivá pracovnice sdružení hendikepovaných.

Policisté z Kroměříže odhalili falešného zástupce občanského sdružení Korálek, které zajišťuje dopravu žáků s handicapem do místní speciální školy.

„Muž od dobrovolných dárců vybíral na toto sdružení peníze. Přitom ukazoval nelegálně získané certifikáty,“ řekla mluvčí kroměřížské policie Simona Kyšnerová.

Policisté podvodníka překvapili před několika dny. Pětatřicetiletý muž obcházel domácnosti v Holešově a v jednom z bytů narazil na policistu v civilu. „Chtěl také přispět, ale něco se mu nezdálo, tak si údaje ověřoval,“ vysvětlila mluvčí.

Policista zjistil, že na oddělení právě v tu chvíli sedí zástupkyně sdružení Korálek. Oznamovala, že se jí ozvala paní z Přerova, po které cizí muž chtěl také peníze na handicapované děti.

„Řekla jsem jí, že jsme žádné podobné průkazy nevydávali a tímto způsobem peníze navíc vůbec nezískáváme,“ popsala předsedkyně Lenka Fijalíková.

Policista proto z bytu vyběhl a podvodníka ještě stihl zadržet. Ten pak musel vrátit čtyři sta korun, které v Holešově v bytech vybral. I kvůli tomu je zatím stíhaný „jen“ pro přestupek.

Policisté teď musejí zjistit, jestli je to stejný muž, který podvodně vylákal peníze i v Přerově nebo Hranicích na Moravě. Pokud škoda přesáhne pět tisíc, přestupek se změní na trestný čin.

Zástupci sdružení se domnívají, že jde o muže, který stejným způsobem podváděl už před dvěma lety.

„Přišel k nám, nabídl dětem cukrovinky jako dar a já mu dala razítko,“ připomněla Fijalíková. Právě toto razítko pak muž zneužil třeba v Otrokovicích a žádal od lidí peníze. „Volala jsem mu, aby to nedělal. Teď se k tomu asi vrátil,“ prohlásila předsedkyně sdružení.

Mladá fronta DNES

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.