Jihomoravský úřad práce bude mít nového šéfa

 Ředitelka jihomoravského úřadu práce Marie Cacková v prosinci rezignovala. Stalo se tak poté, co MF DNES upozornila, že úřad pod jejím vedením začal za podezřelých okolností jedné firmě vyplácet desítky milionů korun dotací.

 

V pátek byl na uvolněné místo vybrán nový šéf úřadu. Je jím Jan Marek. Ten už přitom jihomoravskou pobočku jednou vedl. Po Markově rezignaci tehdejší ministr dosadil právě Cackovou.

„Do užšího výběru postoupilo osm zájemců. Jmenování vítězného uchazeče, kterým je současný ředitel kontaktního pracoviště ve Vyškově Jan Marek, navrhne generální ředitelka úřadu práce Marie Bílková ministrovi práce a sociálních věcí,“ konstatovala mluvčí úřadu práce Kateřina Beránková. Oficiálně jmenován ministrem Františkem Koníčkem by Marek mohl být v pondělí.

Sám Marek potvrdil, že o svém vítězství ví. Více se ale ke svým dalším krokům chce vyjadřovat až po podpisu ministra.

Dlouholetý šéf vyškovského úřadu práce ve funkci už jednou byl. Po zhruba roce křeslo jihomoravského ředitele úřadu práce ale v srpnu 2012 opustil a vrátil se zpět šéfovat vyškovskému kontaktnímu pracovišti. Tehdejší ministr práce Jaromír Drábek (TOP 09) pak těsně před svou rezignací dosadil právě Cackovou.

Někdejší krajská radní za KDU-ČSL na začátku loňského roku oznámila spolupráci s firmou Místní sociální služby. Tehdy čerstvě vzniklá společnost měla od úřadu práce dostat příspěvek až sedmdesát milionů korun na přeškolení nezaměstnaných na pečovatele.

MF DNES ale upozornila, že taková síť už v kraji dávno existuje. Nesmyslnost záměru pak potvrdila i kontrola generálního ředitelství úřadu práce, které nařídilo firmě už vyplacených zhruba 20 milionů vrátit. Ta je ale nyní v insolvenci.

Cacková po kritice rezignovala. Zda její odstoupení souvisí právě s kauzou Místní sociální služby, komentovat odmítla. „Vše, co jsem chtěla, už jsem k věci řekla,“ uvedla v prosinci Cacková.

Mladá fronta DNES

http://zpravy.idnes.cz/ mfdnes.asp

Šéfka brněnského úřadu práce skončila

Bez spolupráce s krajem se v sociálních službách podnikat nedá

 

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.