Evropská komise chce spojit dodávky ovoce a mléka do škol

Celkem 197 milionů eur (asi 5,3 miliardy kč) je pro letošek vyčleněno v evropském rozpočtu na dodávky mléka a ovoce dětem do škol. EK dnes navrhla spojit dva existující, ale dosud oddělené programy, které podporují zdravou dětskou výživu.

 

Podle eurokomisaře pro zemědělství a rozvoj venkova Daciana Ciolose spojení zatím odděleně existujících akcí na podporu mléka a ovoce výrazně ušetří administrativní náklady.

Posílený má být vzdělávací aspekt nového programu, a to například návštěvami farem či hodinami zemědělských prací tak, aby si žáci uvědomovali souvislost mezi potravinami a zemědělstvím. Podle zástupce komise je to krok k tomu, aby si děti navykly stravovat se zdravě.

„Doufám rovněž, že to bude skvělá příležitost k posílení vazby mezi zemědělci a dětmi, jejich rodiči a učiteli, zejména v městských oblastech,“ poznamenal eurokomisař. Pro členské země je nový plán dobrovolný, návrh musí navíc ještě projednat jak státy, tak Evropský parlament.

V dosavadním programu mléka do škol, který existuje už od roku 1977, jsou zapojeny všechny unijní země. Podle statistik jej ve školním roce 2011/12 využívalo na 20,3 milionu dětí. V ČR unii v tomto období přišel na 388.000 eur, tedy přes deset milionů korun.

Přibližně 8,5 milionu dětí v EU dostává v rámci druhého ze spojovaných programů ve škole ovoce. V ČR je program Ovoce do škol spolufinancován EU ze 73 procent a podle tabulky dnes zveřejněné statistiky nyní unii stojí okolo čtyř milionů eur (přes 110 milionů korun).

V polovině ledna schválil zemědělský výbor českého parlamentu letošní rozpočet Státního zemědělského fondu. Na podporu školního mléka počítá s částkou až 58,5 milionu korun; z toho 11,5 milionu má jít z EU a 47 milionů ze státního rozpočtu. Na podporu projektu ovoce do škol, který má podpořit zdravou výživu a zvýšit spotřebu ovoce a zeleniny, by mělo jít celkem 144,7 milionu korun. Z toho zhruba 105,7 milionu má dát EU a zbylých asi 39 milionů ze státního rozpočtu.

Nový celoevropský program podpory mléka i ovoce bude mít po schválení na každý školní rok rozpočet ve výši 230 milionů eur (6,2 miliardy korun). Z toho 150 milionů eur (čtyři miliardy korun) na ovoce a zeleninu a 80 milionů eur (2,1 miliardy korun) na mléko. Peníze ale bude podle komise možné využít i na podporu dalších zdravých výrobků, například medu či jogurtů.

Evropská komise dnes připomněla, že podle posledních statistik se v EU zhoršují problémy s dětskou obezitou tak, jak se snižuje konzumace zdravých potravin. V roce 2010 Světová zdravotnická organizace uváděla, že nadváhu má v EU každé třetí dítě mezi šesti a devíti lety. O pouhé dva roky dříve to bylo jen každé čtvrté dítě.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.