MPSV prý zneužilo miliardu z fondů EU

Lidovci dnes podali trestní oznámení kvůli systému na vyplácení sociálních dávek. Domnívají se, že na jeho financování ministerstvo práce zneužilo skoro miliardu korun z evropských dotací. Novinářům to řekl místopředseda KDU-ČSL Jan Bartošek (foto).

„Myslíme si, že došlo ke zneužití evropských fondů, evropských peněz. Rozhodli jsme se k podání trestního oznámení na neznámého pachatele,“ uvedl Bartošek. Oznámení se týká trestných činů podvodu, zneužití pravomoci úřední osoby či poškození zájmů Evropské unie.

Podle Bartoška si resort práce pod vedením bývalého ministra Jaromíra Drábka (TOP 09) sám vyhlásil výzvu k podávání projektů a žádostí o evropské peníze, napsal si projekt, schválil si ho a bude si i vyplácet peníze.

„Sám si naplánovat, jaké množství peněz za co utratím, to mi připadá jako geniální mafiánský nápad,“ řekl lidovecký místopředseda.

Ministerstvo dodavatele nevybíralo dodavatele nového systému k vyplácení dávek v tendru, ale připojilo se jen k rámcové smlouvě ministerstva vnitra se společností Fujitsu Technology Solutions. Podle antimonopolního úřadu obě ministerstva porušila zákon o veřejných zakázkách, uložil každému půlmilionovou pokutu. Zakázal i používání těchto programů se lhůtou do pěti měsíců poté, co rozhodnutí ÚOHS začalo být pravomocné.

Lidovci míní, že na systém vyplácení dávek je schválena dotace téměř 972,6 miliardy korun s DPH z operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a ze státního rozpočtu. Peníze se čerpají na projekt CEDAIN – k zajištění pilotního provozu systému a k zaškolení úředníků.

Podle strany činí škoda z „chybně uzavřené rámcové smlouvy na poskytování licencí“ s Fujitsu Technology Solutions přes 964 milionů korun s DPH. Dalších 617.100 korun je na „chybně zadané výběrové řízení“ k zajištění publicity Evropského sociálního fondu, které prý bylo hromadné na několik projektů naráz, takže náklady nelze správně rozúčtovat. Celkem 1,44 milionu pak má být na „administrativní pochybení“ za náklady na právní služby.

invArena

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.