Chtějí, aby i matky s vadnými geny měly zdravé děti

ilustrační foto: PhotoXpress

Palčivé společenské tabu se po letech snaží prolomit američtí vědci, kteří roky testují genetické manipulace pohlavních buněk. Pomocí nich se snaží zajistit, aby i ženy s vadnými geny mohly mít zdravé děti.

reportáž TV Barrandov

Zkoušeli to na opicích a teď chtějí přejít na lidské pacienty, vláda jim to ale zakazuje.

Toto je Mito a dalo by se říci, že má tři rodiče. Jedna matka dodala vajíčko, druhá jádro vajíčka a vše samozřejmě doplnil otec. Zdravé jádro má nahradit to vadné, které má genetické nedostatky a znamenalo by porod těžce nemocného dítěte.

Shoukhrat MITALIPOV, genetik
Tohle bude fungovat i u lidí, protože jsme to testovali na jiných primátech a ti jsou nám tak blízcí, jak je to jen možné.

Vědci už před třinácti lety lidská embrya ze tří rodičů vypěstovali, jenomže pak přišel vládní zákaz a tak se výzkum musel přesunout na opice. Teď když zdokonalili své techniky, útočí zpět na genetické mravokárce, pro které je však lepší, aby postižené ženy měly postižené děti nebo žádné děti, než děti narozené na základě genetické manipulace, jež je podle nich proti bohu.

MITALIPOV:
Postižené ženy mnohdy nemají téměř žádnou šanci na vlastní dítě, takže musí buď adoptovat dítě, anebo nemít děti vůbec. Tato technika moderní genetiky jim však umožní mít geneticky vlastní děti, jejich zmutované geny nahradí geny zdravé.

Protiargumenty odpůrců genetických manipulací jsou tradiční – je to hraní si na Boha a když povolíme toto, co bude zítra, nadčlověk?

Joy RILEY, bioetička:
Pokud dnes máme názor, že můžeme děti takovýmto způsobem opravovat, znamená to, že se z nás stanou konstruktéři nové generace.

Vědci ze svého pohledu bojují s nemocí. Genetika je podle nich zbytečný strašák, přitom už dnes v lékařství hraje nezastupitelnou roli.

MITALIPOV například namítá:  Máme tu lidi s transplantovanou ledvinou, srdcem, nebo krví. Také jsou nositeli cizí DNA, takže mají podle této definice čtyři rodiče, ne?

Američtí výzkumníci mají ještě jeden důvod k zlosti. Zatímco oni bojují s vlastními etiky, na tomtéž výzkumu tiše a pilně pracují Číňané a Japonci. Ti morální problémy řeší méně náruživě, a tak se může stát, že americké vědce předstihnou.

ilustrační foto: PhotoXpress

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.