I po roce čekají pacienti v ČR na léčebné konopí marně

ilustrační foto: Flickr.com

Počátkem loňského dubna nabyla účinnosti tzv. konopná novela, jež umožnila dovoz a prodej konopí při léčbě některých závažných nemocí. Pacienti však dosud marně čekají.

Norma modifikovala některá ustanovení zákona o léčivech a zákona o návykových látkách, čímž otevřela dveře k legálnímu používání konopí při léčbě některých závažných nemocí. Na tuto možnost však dosud pacienti čekají marně.

Počátkem loňského dubna nabyl účinnosti zákon číslo 50/2013, lidově přezdívaný konopná novela.

Norma modifikovala některá ustanovení zákona o léčivech a zákona o návykových látkách, čímž otevřela dveře k legálnímu používání konopí při léčbě některých závažných nemocí. Na tuto možnost však dosud pacienti čekají marně.

Základní informace týkající se využití konopí k léčebným účelům v ČR:

– Konopí může být lékařem předepsáno ke zmírnění symptomů doprovázejících onemocnění, která jsou vyjmenována ve vyhlášce ministerstva zdravotnictví číslo 221/2013 Sb. Jde především o roztroušenou sklerózu, HIV, Touretteův syndrom a chronickou neutišitelnou bolest.

– Užívání konopí může v ideálním případě vést ke snížení dávek medikamentů užívaných k léčbě základního onemocnění. Může ale také pomoci při tlumení bolesti nebo potlačování vedlejších účinků léků, jakými bývají nevolnost či nechutenství.

– Konopí obsahuje řadu účinných složek, zejména tetrahydrocannabinol (THC) a cannabidiol (CBD). Existuje několik druhů konopí s různým poměrem těchto účinných složek a jejich celkovým množstvím. Z těchto rozdílů pak vyplývají i různé účinky. Volba správného druhu konopí a způsobu jeho používání je věcí lékaře.

– Lékař může pacientovi předepsat maximálně 30 gramů léčebného konopí na měsíc. Konopí je výhradně na elektronický recept, přičemž na jeden recept může lékař napsat jen množství na jednoměsíční léčbu. Konopí není možné předepsat osobám mladším 18 let.

– Kritici tvrdí, že povolených 30 gramů marihuany měsíčně nemusí řadě pacientů stačit. Vadí jim také předpokládaná vysoká cena léčebného konopí nebo to, že nemá být dostupné pro dětské pacienty.

– Jeho užívání je spojeno s určitými riziky jako je možnost rozvinutí psychózy u osob, jež k tomu mají předpoklady, snížení počtu spermií u mužů nebo možnost vzniku psychické závislosti.

– Léčebné konopí není hrazeno ze zdravotního pojištění.

– Individuální pěstování konopí zákon nepovoluje. Od letošního dubna mohou podle zákona pěstovat léčivé konopí v ČR firmy s licencí od Státního ústavu pro kontrolu léčiv. Ústav ale teprve připravuje výběrové řízení pro udělení licence.

– Povolení k zacházení s konopím pro léčebné využití v současnosti mají tři firmy. Jedna z nich, slušovický Elkoplast, je zároveň držitelem licence pro import konopí. Marihuanu plánuje dovážet z Nizozemska.

– Dovoz léčebného konopí do ČR nesmí překročit limit daný OSN, který činí 36,62 kilogramu za rok.

– Cesta k legalizaci konopí pro léčebné účely v ČR začala v polovině srpna 2011 zveřejněním Petice za léčebné konopí, kterou podepsalo skoro 60.000 osob. Petici podpořil mimo jiné i národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil. Pod záštitou premiéra Petra Nečase (ODS) vznikla ještě v srpnu 2011 pracovní skupina, která během následujícího čtvrt roku vypracovala návrh nutných legislativních změn. Poslanecká sněmovna se návrhem začala zabývat počátkem června 2012 a schválila jej 7. prosince téhož roku. Poté co návrh zákona schválil i Senát a podepsal jej prezident, vyšla norma počátkem března 2013 ve Sbírce zákonů.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.