Učebnice pro slepé jsou už v digitální podobě

Děti s vadami zraku mají již učebnice v digitální podobě. Unikátní projekt Základní školy profesora Vejdovského v Olomouci a obecně prospěšné společnosti Brailcom, tak usnadní výuku žákům, kteří až dosud získávali vědomosti jen z tlustých svazků psaných Braillovým písmem.

reportáž Česká televize

Unikátní projekt usnadní výuku žákům, kteří až dosud získávali vědomosti jen z tlustých svazků psaných Braillovým písmem. Teď jim stačí mnohem menší elektronické čtecí zařízení.

Chodí do šesté třídy. Ještě před nedávnem se přitom Ondřej Zelenka učil z knih – Matematika, přírodopis, čítanka nebo zeměpis – všechno v Braillově písmu.

Často se mu učebnice ani nevešly do aktovky. Teď je vystřídalo čtecí zařízení.

Ondřej ZELENKA, žák ZŠ prof. Vejdovského Olomouc:
Tam se to líp čte a nemusí se člověk tak namáhat, když čte ty písmenka, jak tady v téhle učebnici, kde člověk musí po tom hmatat a někdy se mu ty slova zamotají.

Jiří MÜLLER, ředitel ZŠ prof. Vejdovského Olomouc:
elektronické knihy umožní žákům v podstatě pracovat úplně stejně jako žák, který dobře vidí a může pracovat s těmi učebnicemi, se kterými pracuje celá třída.

Odborníci zatím převedli do digitální podoby 40 těchto učebnic. Do konce roku zvládnou ještě dalších 60. K převodu výukových textů do elektronické podoby přitom vedla snaha o ucelení dosud roztříštěných pokusů o digitalizaci jednotlivých učebnic.

Jan BUCHAL, ředitel Brailcom, o. p. s.:
Se toho ujali často dobrovolníci, dělali to na koleně, neexistoval systém. Tento projekt přináší možnost, jak vyrobit velmi moderní učebnici pro elektronické čtečky.

Michaela FOJTŮ, učitelka ZŠ prof. Vejdovského Olomouc:
Pro zrakově postižené a nevidomé je to velký pokrok, protože jejich vlastně nevýhoda je v tom, že mají nedostatečné množství pomůcek, které jsou pro výuku důležité.

Učebnice v digitální podobě teď nebudou sloužit jen školákům v Olomouci. Dostanou se k nim zrakově postižení žáci speciálních škol i v dalších městech.

Česká televize

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.