Ministryně práce šla do sociální ubytovny

Ubytovny pro chudé, je jich čím dál tím více a stát stojí na příspěvcích na bydlení stovky milionů měsíčně. Nejvíce v Česku jich můžeme napočítat v Moravskoslezském kraji. I kvůli tomu sem včera přijela ministryně práce Michaela Marksová.

reportáž ČT

Osobně navštívila jednu z největších a nejkontroverznějších ubytovnu Předvoj v Karviné.

Náměstí Budovatelů, kde ale průkopnický optimismus dávno vystřídal pesimismus vyloučené čtvrti. A ubytovna Předvoj jako poslední stanice před statusem bezdomovce.
Budova je prolezlá štěnicemi. Loni si kvůli nefunkčnímu vodovodu obstarávalo hygienu celé patro u jednoho dřezu.

Jarmila MACKKOVÁKOVÁ-KRAMÁROVÁ, obyvatelka ubytovny:
25 lidí plus asi 3 nebo 4 děti, že se prostě myjeme jako v té kuchyni u jednoho kohoutku.

85 procent obyvatel Předvoje pobírá příspěvky na bydlení. Většinou bez práce a s dluhy z minulosti, na běžné bydlení nedosáhnou. Když se mluvilo o zrušení ubytovny, báli se, že skončí na ulici.

Magdaléna PARČIOVÁ, obyvatelka ubytovny:
Já mám třeba 3, třeba některé rodiny mají 7, 8 dětí, to není sranda. Kam ty rodiny půjdou? Ven. Anebo si tady postaví stany.

Děláte byznys s chudobou, častují provozovatele ubytoven politici. Děláme práci za stát, oponují provozovatelé. Vnést jasno do toho má nový zákon o sociálním bydlení. Ten právě vzniká. Marta Pilařová, Česká televize.

A ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová teď živě pro diváky Událostí v regionech. Paní ministryně, vy se teď chystáte vejít dovnitř ubytovny, s jakými očekáváními, vzhledem k tomu, co jste teď slyšela v reportáži?

Michaela MARKSOVÁ,
Tak dobrý večer z Karviné. Já především, protože vím, že problematika ubytoven je velice dramatická, se chci sama podívat, jak to vypadá, očekávání žádná nemám, prostě uvidím, co uvidím. A už jsem navštívila historicky ubytovny například v Litvínově.

Říkáte, že je situace dramatická, jak vy si představujete řešení toho problému ubytoven, mají sociální bydlení zajišťovat obce nebo má dál zůstat v rukou soukromých vlastníků?

Já si myslím, že ta budoucnost by měla být v jakési kombinaci, ale určitě to sociální bydlení by měl garantovat stát a samozřejmě obce, respektive veřejný sektor, ale máme tady obrovský nevyužitý bytový fond, jehož vlastníci jsou soukromníci nebo družstva a určitě pro řadu skupin, které sociální bydlení potřebují a budou potřebovat, je nutné využít i tyto kapacity, ale samozřejmě zase za podpory veřejných financí. Jedná se například o seniory, samoživitelky, zdravotně postižené či mladé rodiny s dětmi.

A shodnete se na řešení v rámci koalice, kdy by mohl být nový zákon o sociálním bydlení schválený?

Já věřím, že se shodneme, protože tento problém je tady dlouhá léta neřešený a my máme ten zákon v legislativním plánu vlády na příští rok. Nicméně již v tomto roce my již začínáme na tom pracovat a předpokládám, že věcný záměr bychom měli do konce roku mít. A jinak bych chtěla říct, že pro mě ty ubytovny tak, jak dnes existují, nesmí být trvalým řešením pro rodiny s dětmi, je to skutečně jakýsi předstupeň bezdomovectví, možná v budoucnu je to pro lidi, kteří skutečně naprosto neumí dodržovat pravidla a nejsou schopni bydlet v jakékoli jiné formě bydlení, ale myslím si, že děti by v takovýchto ubytovnách nikdy bydlet neměly.

Říká ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová, děkuji, že jste si udělala čas na Události v regionech. Na shledanou.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.